Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao DSM - Nieuws

Summit voor DSM Engineering Plastics

Top in zicht of een eeuwig durende klim? In maart 2012 werden de eerste berichten over een reorganisatie bij dit bedrijf gepresenteerd. Dit plan kreeg de naam "Summit" en hiermee moesten de efficiency , de verkoopresultaten en de rendementen omhoog en de kosten omlaag: Met minder mensen méér doen.

Het betekent altijd “gedonder in de glazen” als een bedrijf dit soort verbeterprojecten aankondigt. Natuurlijk moeten bedrijven ALTIJD zorgen voor een maximale efficiency, constant nieuwe klanten werven, nieuwe markten aanboren, producten verbeteren en nieuwe producten ontwikkelen én kostenontwikkeling zoveel mogelijk beperken en beheersbaar houden. Maar het bijzondere van bedrijven en dus ook bij DSM Engineering Plastics is, dat als de verkopen en winsten tegenvallen, zij tot de ontdekking komen dat de organisatie niet goed (meer) in elkaar zit. Er wordt een onderzoek gestart naar wat er aan mankeert en wat er kan en moet worden verbeterd. In dit reorganisatieplan “SUMMIT” zien we dan precies weer uitgewerkt wat hierboven beschreven staat en zoals het feitelijk ALTIJD zou moeten gebeuren en wat dus in de praktijk niet of onvoldoende is toegepast. Maar het meest dramatische hiervan is, dat vervolgens de werknemers de rekening mogen betalen voor deze constatering. Er moeten mensen weg, om te beginnen de tijdelijke werknemers en daarbovenop nog een aantal andere werknemers. Vakbonden aan de slag
CNV Vakmensen is samen met de andere betrokken bonden de onderhandelingen met de directie over een sociaal plan gestart, om de gevolgen van deze reorganisatie voor de werknemers zoveel mogelijk op te vangen. Uiteindelijk kon er een acceptabele afspraak gemaakt worden en door de saamhorigheid van alle werknemers, kon er dus een sociaal plan worden afgesproken én werden tevens afspraken gemaakt voor de tijdelijke werknemers. Werknemers, dus ook de tijdelijke, zijn géén gebruiksartikelen die je naar believen zonder pardon aan de kant kunt schuiven als het even tegen zit. Als er dan mensen toch hun baan verliezen, moet de werkgever ook zijn verantwoordelijkheid nemen voor al de betrokken mensen. Te vaak gebeurd het dat tijdelijke krachten dan zomaar aan de kant worden geschoven, zonder ook maar enige opvang en compensatie voor al hun inzet, terwijl zij vaak toch al langer in bedrijven werken en een vaste baan in het vooruitzicht is gesteld. Wij hebben het hier dus niet over die groep mensen die het van werk van zieke werknemers of een korte piek in het werk moeten opvangen. Werkgevers gebruiken steeds vaker tijdelijk personeel, uitzendkrachten en contractanten, om flexibiliteit in de organisatie te creëren en de betrokken mensen zijn dan vaak al lang blij dat ze werk hebben en hopen op vast werk. CNV Vakmensen wil dat werkgevers óók voor deze groep hun verantwoordelijkheid nemen als zij moeten vertrekken en dank zij jullie steun hebben wij nu bij DSM Engineering daar iets aan kunnen doen. Aan mij als bestuurder en onderhandelaar van CNV Vakmensen gaf het een goed gevoel dat ook jullie als vaste krachten opkwamen voor de belangen van jullie tijdelijke collega’s en daarmee een statement maakten richting jullie werkgever.
  Vragen en antwoorden over SUMMIT
Nu is het project SUMMIT volop in uitvoering en worden de gevolgen steeds meer zichtbaar. Wij hebben als vakbond getracht om jullie zo goed mogelijk te ondersteunen in de achterliggende periode, maar dat willen wij natuurlijk ook doen voor de toekomst. Het kan natuurlijk zijn dat er zaken niet helemaal zijn gegaan zoals wij dat graag zouden willen of zoals jullie dat willen. Soms kan het niet anders, maar soms kan het ook zo zijn dat er fouten zijn gemaakt, dingen niet goed zijn gegaan. Dát wil ik waar mogelijk verbeteren. Daarvoor doe ik een beroep op jullie om mij die zaken te melden waarvan jullie vinden dat het niet goed is gegaan, danwel die nóg beter kunnen. Ook als er andere vragen of opmerkingen zijn hoor ik die graag. Samen met de kaderleden kan ik er dan aan werken om onze steun en dienstverlening naar jullie te verbeteren. De kaderleden van CNV Vakmensen bij DSM Engineering Plastics Emmen zijn: Mans Hogenberg en Harrie Krol. Zij zijn de ogen en oren van mij/CNV Vakmensen binnen jullie bedrijf. Zij zijn ook voor jullie de collega’s die je kunt aanspreken met vragen en opmerkingen. Zij zullen daar waar mogelijk antwoord op geven, danwel weten zij hoe deze zo snel mogelijk aan de juiste persoon door te geven. Daarbij kan ik natuurlijk niet de garantie geven dat wij ook alles kunnen oplossen, maar dan kan er in ieder geval geholpen worden om een goed antwoord te krijgen of de oplossing te vinden. Mail jullie reacties naar mij, r.smeets@cnvvakmensen.nl Achterover leunen of samenwerken voor een sterkere toekomst
Samen staan wij wel degelijk sterker en kunnen wij wat bereiken, dat is hier wel gebleken. Ik wil jullie in ieder geval bedanken voor jullie steun en betrokkenheid in dit proces. Wij hebben jullie hard nodig om samen iets te kunnen bereiken. Dat lukt helaas niet altijd, maar als wij op elkaar kunnen blijven rekenen en op basis van redelijkheid en goede argumenten de discussie aangaan, zal dat steeds vaker en beter kunnen lukken. Ik hoop dat jullie daar ook je (nog) niet georganiseerde collega’s van willen overtuigen. Wordt lid of maak anders ook je collega’s lid. Samen kunnen wij het verschil maken.

Ontvang je deze brief post en heb je een e-mailadres, mail mij je e-mailadres, dan kan ik jullie in de toekomst sneller informeren over ontwikkelingen. Mocht je nog aan de vakantie beginnen, dan wens ik jou een prettige en ontspannen vakantie toe.

Samen denken, Samen doen, Samen sterk(er)!

Ron Smeets,
bestuurder CNV Vakmensen

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid