Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao DSM - Nieuws

Reorganisatie DSM treft ondersteunende afdelingen Zuid-Limburg

“Een begrijpelijke stap, maar heel zuur voor de mensen die straks hun baan kwijt zijn.” Ron Smeets, bestuurder bij CNV Vakmensen, zag de reorganisatie bij chemieconcern DSM al van verre aankomen. “Maar de omvang is fors. In Zuid-Limburg, waar de banen toch al niet voor het opscheppen liggen, raken binnen anderhalf jaar ruim 500 mensen hun baan kwijt.”

De reorganisatie treft vooral de ondersteunende afdelingen. “We zagen het helaas aankomen”, zegt Smeets. “In de afgelopen paar jaar heeft DSM in recordtempo complete onderdelen afgestoten. Van ruim 7.000 werknemers gaat het concern terug naar krap 5.000 werknemers. We konden op onze klompen aanvoelen dat dit op termijn ook gevolgen zou gaan hebben voor de ondersteunende afdelingen. Het is een begrijpelijke stap, maar voor begrip kopen de mensen uiteindelijk niks. Een groot deel van hen zit straks gewoon zonder werk.  Ik vrees dat vooral de flexkrachten en werknemers met een kort dienstverband de dupe zullen worden van deze reorganisatie.”

Werkgelegenheid DSM

Volgende week heeft Smeets weer overleg bij DSM. “Daar zullen we ook onze zorgen over de toekomst van DSM op tafel leggen. In de afgelopen jaren heeft DSM vooral veel verkocht en is de maakindustrie compleet verdwenen. Er komt geen Nederlandse werkgelegenheid voor terug.”

Misplaatst

Smeets stoort zich aan de manier waarop DSM de reorganisatie presenteert. “DSM-topman Sijbesma schermt met mooie cijfers en meldt trots dat de aandeelhouders tevreden zijn. En zegt er dan in één adem bij dat meer dan 500 mensen hun baan kwijtraken. Ik vind dat een misplaatste opmerking en nogal zuur voor de werknemers die de komende tijd hun ontslagbrief krijgen.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid