Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao DSM - Nieuws

Initiatieven DSM positief ontvangen

CNV Vakmensen is zeer ingenomen met de intenties van DSM. Maar zet wel kanttekeningen: ”Probeer dan ook de goede mensen te lokken”.

DSM wil de komende periode circa 100 miljoen euro investeren in het research & development-deel van het concern in Nederland. Delft en Sittard/Geleen profiteren volop met - op termijn - circa 700 arbeidsplaatsen.

Bestuurder Ron Smeets van CNV Vakmensen wil daarover graag helder zijn: “Chapeau! Prima dat DSM gaat voor de kwaliteit van het onderzoek hier in Nederland. Dit zijn letterlijk en figuurlijk dure arbeidsplaatsen. Maar dan wil ik ook graag dat DSM z’n reguliere cao dienovereenkomstig inricht. Knappe koppen lok je immers met knappe arbeidsvoorwaarden.”

Minister van Economische Zaken, Maxime Verhagen, nam vanochtend in Delft kennis van de plannen van DSM. Daaruit blijkt dat het concern de onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen in Delft en Sittard/Geleen substantieel nieuw leven wil inblazen. Met als uitkomst 285 nieuwe arbeidsplaatsen in Delft en circa 420 in Sittard/Geleen op de Camelot-campus.

Ron Smeets: “Als vakbondsbestuurder huldig ik alle directies die investeren in werkgelegenheid. En dus in dit geval ook zeker de leiding van DSM. Helemaal top dat je in een tijd van ‘kennisvlucht’ de basis – Nederland -  nog steeds als belangrijkste mikpunt ziet.”

Key-player
“Maar daarbij plaats ik wel een belangrijke kanttekening. En die is minder cliché dan het lijkt: de cao-onderhandelingen met DSM gaan tegelijkertijd uitermate moeizaam. Dat kun je jezelf niet veroorloven als je key-player wilt zijn op het terrein van de bio-science en de foodspecialties, zoals DSM het zelf noemt.

Dan moet je ook via de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk willen zijn voor de brains van Nederland of, zo je wilt Europa. En dan gaat het niet om de extra’s, maar vooral om de basis. Dat is echt minder gek dan het klinkt: je kunt nog zulke mooie dingen bedenken met je onderzoek en ontwikkeling; als je geen betrokken personeel hebt dat het wil maken, dan levert het je uiteindelijk niks op.”

DSM investeert in de bouw van nieuwe laboratoria. Dan moet je ook investeren in de mensen die het onderzoek moeten doen en het uitvloeisel van dat onderzoek moeten uitvoeren.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid