Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao DSM - Nieuws

DSM-cao 2020: doorpakken met mogelijk bedrijfs-AOW

De tweede onderhandelingsronde tussen de vakbonden en DSM vond op 14 en 15 januari plaats. We hebben alle punten doorgesproken en gekeken of we concrete afspraken konden maken. Hierbij kwam ook ‘de bedrijfs-AOW’ uitvoerig aan de orde.

Tijdens het eerste overleg op 8 januari werden de verschillen erg duidelijk. Op het gebied van loonsverhoging liggen we ver uit elkaar. Dit komt door de ingangsdatum van 1 juli en het niveau. Deze vraagt volgens de vakbonden om een serieuze verhoging. Daarnaast zijn wij en de andere vakbonden het niet eens met het plan van DSM om te snijden in de ruimte om verlof te sparen.

Voortgang

 • DSM meldde dat het verschuiven van de ingangsdatum van de loonsverhoging van 1 juli naar 1 april 2020 en 1 april 2021 bespreekbaar is.
 • Het niveau blijft ongewijzigd en is wat ons betreft dus te laag.
 • DSM biedt per 1 juli/1 april 2020 op jaarbasis è € 1000,- + 2%.
 • Per 1 juli/1 april 2021 è 3%.
 • DSM wil veel andere punten verder onderzoeken en bespreken. Hierover doen ze nog geen toezeggingen.

Het nieuwe loonvoorstel van CNV Vakmensen, FNV en de Unie:

 • Per 1 april 2020 €2000,- + 1,75%.
 • Per 1 april 2021 €1500,- + 1,75%.
 • Synergo VHP houdt vooralsnog vast aan 2 x 4,5%(telkens per 1 april).

DSM vindt dat de vakbonden nauwelijks bewegen. Ze geven aan dat zij een voorstel hebben gedaan dat dicht tegen hun maximale grens ligt. De vakbonden hebben duidelijk gemaakt dat zij zeker wel bewegen, maar dat het niet werkt als DSM direct de stelling inneemt dat hun ruimte bijna op is. Zo kan je niet serieus met elkaar onderhandelen.

Bedrijfs-AOW
Over het onderwerp bedrijfs-AOW wilden alle partijen wel serieus verder praten. In het pensioenakkoord wordt deze mogelijkheid geboden. Met deze regeling krijgen mensen de mogelijkheid om drie jaar vóór hun officiële AOW-datum te stoppen met werken. Ze krijgen dan een uitkering aangeboden ter hoogte van de AOW. Dit is nu een bedrag van €21.300,- bruto per jaar.

DSM bekijkt de mogelijkheden van deze regeling en komt hier de volgende ronde op terug. Lees meer informatie over de bedrijfs-AOW op Je Achterban. 
Om de voors en tegens van deze regeling goed op een rijtje te zetten, is er meer tijd nodig. Daarom vervallen de onderhandelingen van 21 en 22 januari. Op 27 en 28 januari gaan we verder.

Wat vind jij van de bedrijfs-AOW? Laat het ons weten op Je Achterban!
We horen graag hoe jij naar deze regeling kijkt en of dit voor jou interessant is. Jouw mening is belangrijk! Stel je vragen en laat je mening achter op Je Achterban! 

De vakbond dat zijn de leden
Maak je collega ook lid, jonge en minder jonge werknemers hebben belang bij goede arbeidsvoorwaarden. Wij hebben een interessante aanbieding: eerste halfjaar 50% korting op de contributie!
CNV Vakmensen van en voor mensen, al 125 jaar!  Samen denken, Samen doen, Samen sterk(er)! 

De onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen:
John Mokveld, Roland Bezemer en
Ron Smeets, bestuurder CNV Vakmensen
E r.smeets@cnvvakmensen.nl / M 06 51 11 55 94

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid