Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Codi International - Nieuws

De WW is weer gerepareerd, ook bij Codi?

Dankzij aanhoudende inzet van het CNV (en andere vakbonden) kan een werkloze werknemer weer maximaal 38 maanden aanspraak maken op een WW-uitkering of WGA-uitkering - als hij voor dat recht lang genoeg heeft gewerkt. Het kabinet had de uitkeringsduur beperkt tot maximaal 2 jaar.

In aanloop naar de ledenvergadering op 9 november over de voorstellen voor het komend cao-overleg willen wij graag jouw mening weten over dit onderwerp. CNV Vakmensen roept je op om nu dan jouw mening te geven door de enquête in te vullen.

Enquête

Via deze link kom je in de enquête. Om in te loggen graag deze inlogcode gebruiken: COD-33616603. Je kunt je mening geven tot uiterlijk 7 november. Lukt het je niet om de enquête in te vullen, vraag dan iemand (een collega of bekende) je hierbij te helpen.

Sociaal akkoord

De afspraken om de uitkeringsduur te herstellen zijn gemaakt in het zogenoemde Sociaal Akkoord, in april 2013. Omdat sociale zekerheid ooit begon bij de vakbeweging wilden de vakbonden niet akkoord gaan met een inperking van de WW- of WGA-duur. Kabinet en vakbonden zijn overeen gekomen dat de oorspronkelijke lengte van de WW-uitkeringsperiode weer mogelijk wordt. De pot van waaruit die uitkering wordt betaald heet Private Aanvulling WW en WGA (PAWW) en deze wordt beheerd door een onafhankelijke instantie, de Stichting Private Aanvulling WW en WGA (SPAWW). Het benodigde geld komt van werknemers die premie betalen voor de PAWW.

Rechtvaardig

Volgens CNV Vakmensen is de reparatie belangrijk omdat het recht doet aan opgebouwde rechten. Maar, zoals hierboven aangegeven, die reparatie kan alleen als de werknemers er geld voor reserveren. Want een aantal jaren is geen WW-premie ingehouden. De afspraken over reparatie - gemaakt door vakbonden en werkgevers - worden vastgelegd in een aparte cao, die vijf jaar geldt. Die cao is/wordt vastgesteld door de leden. Dit willen wij dan ook gaan voorstellen bij de komende cao-onderhandelingen. Worden we het er over eens dan wordt deze cao bij de stichting aangemeld voor deelname aan de PAWW via een zogenoemde verzamel-cao.

De nieuwsbrief/flyer over het derde WW-jaar en de uitleg over de PAWW vind je onder 'Downloads'.

Joost van Egmond districtshoofd CNV Vakmensen
M: 06 51 60 21 41
E: j.vanegmond@cnvvakmensen.nl


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid