Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao BP Raffinaderij - Nieuws

Onderhandelingen voor de nieuwe cao BP RR gestart

Woensdag 8 maart hebben wij met jullie werkgever de aftrap gedaan voor de onderhandelingen om tot een nieuwe cao te komen. Aan het eind van de dag kon geconstateerd worden dat de onderhandelingen zeer waarschijnlijk niet eenvoudig zullen worden.

Als eerste heeft BP een terugblik gegeven over de bijna afgelopen cao-periode. 2015 is boven verwachting goed verlopen voor de raffinaderij. 2016 kende twee gezichten. De eerste maanden waren minder maar het laatste kwartaal was juist weer erg goed. De lage olieprijs is een belangrijke factor voor de wisselingen in de resultaten.

Volgens jullie werkgever is er de laatste jaren erg veel geïnvesteerd op de plant. Voor de komende T.A staat ook een fors bedrag gereserveerd. Ook voor de echt grote investeringen zijn plannen, maar daar moet eerst nog groen licht voor gegeven worden. Een zorg van jullie en ons is de traagheid voor de forse investeringen. De concullega’s in de omgeving doen wel al grote investeringen. Om ook voor de toekomst de BPRR raffinaderij up to date te houden moet er flink geïnvesteerd worden.

Na een aantal beschouwingen heeft jullie werkgever haar voorstellen voor de nieuwe cao op tafel gelegd. En daar zitten punten bij waarvan wij verwachten, eigenlijk wel zeker weten, dat dit knelpunten in het onderhandelingsproces worden.

De belangrijkste voorstellen van jullie werkgever zijn: 

  • Een cao voor twee jaar.
  • Een discussie over de 85% dagen. Dit zou wat jullie werkgever betreft in een werkgroep gedaan moeten worden de komende twee jaar.
  • Een andere verdeling in de merit: 0-2-3,5-5%. Deze verdeling betekent een langzamere groei door de loonschaal. Zeker voor de jongere operator een punt!
  • Leeftijdsbepalingen in de cao schrappen. Voor de oudere operator een punt!

Over loonsverhoging is nog geen voorstel gedaan, niet meer dan de opmerking dat aan kostenbeheersing gedaan moet worden om de continuïteit van de raffinaderij te waarborgen.

Ook van onze kant zijn de voorstellen toegelicht.

De cao-onderhandelingen worden op maandag 3 april aanstaande voortgezet.
Voor dat wij dat overleg gaan voeren, gaan wij eerst met de leden van de gezamenlijke kadergroep in gesprek over de voorstellen van jullie werkgever.

Wanneer je mee wil denken en mee wil doen in de kadergroep, laat dit dan even aan je vakbondsbestuurder weten. Wij kunnen zeker nog wel een aantal nieuwe kaderleden gebruiken!

Namens de onderhandelingsdelegatie,
Piet Verburg
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 66 73 94
E:  p.verburg@cnvvakmensen.nl

en

Egbert Schellenberg 
FNV Procesindustrie                                      

                                                  

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid