Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao BN International - Nieuws

Nog geen cao-resultaat BN International

Helaas is het nog niet gelukt de cao af te sluiten bij BN International. We hebben maandagavond 13 mei alleen gesproken over de besteding van de vut-gelden. Andere punten zijn niet meer aan de orde geweest

Waar gaat het over?

In 2005 is een afspraak gemaakt dat de vut-gelden, als de vut is afgelopen, voor een ander doel beschikbaar komen. Het gaat om een bedrag van 500.000 euro per jaar.
Deze gelden zijn voor de werknemers en wij willen de gelden inzetten om het voor iedereen mogelijk te maken langer te kunnen doorwerken. 

  1. De ouderenregeling, mogelijkheid om vanaf 60 jaar 4 dagen te gaan werken willen we oprekken naar de AOW-leeftijd, dus 67 jaar. Hiervoor kan een deel van het geld gebruikt worden. Werkgever wil dit wel maar wilde hier een te hoog bedrag voor reserveren in onze ogen. Wij vinden maximaal 200.000 euro acceptabel.
  2. De rest willen wij inzetten voor levensfase verlof. Dus dagen sparen voor speciale doelen bijv. studieverlof, extra ouderschapsverlof, deeltijdpensioen, triobanen. Na veel discussie gaat de werkgever hierin mee, maar wil maar 3 dagen per jaar hiervoor geven. Wij vinden dit te weinig.
  3. Wil men geen levensfase verlof dan zou banksparen een mogelijkheid moeten zijn. Deze mogelijkheden is de werkgever nu aan het uitzoeken.
  4. Wij willen een structurele afspraak die niet eindigt in 2020. We willen wel een evaluatie in 2020 om te kijken of de gelden wel of niet besteed zijn en of er bijgesteld moet worden. 

Het duurt te lang

We hebben nu al drie onderhandelingsronden achter de rug en vinden het veel te lang duren. Zo ingewikkeld is het niet. 500.000 euro werknemersgeld moet beschikbaar komen voor werknemers. Zeggenschap hierover ligt ook bij werknemers. Daarnaast willen we natuurlijk een fatsoenlijke loonsverhoging. Werkgever biedt nu 1,5 procent en dat vinden we te laag. 

Volgende ronde

Op maandagavond 3 juni is de volgende en hopelijk laatste ronde. Hopelijk kunnen we dan een akkoord sluiten. Zo niet dan zijn jullie aan zet.
Hoe de onderhandelingen ook lopen, we houden in ieder geval ledenvergaderingen. 

Ledenvergaderingen

Op dinsdag 4 juni houden we ledenvergaderingen in De Studio om 13.45 uur en om 15.15 uur. Jullie horen dan hoe de onderhandelingen zijn gelopen en of het gelukt is een akkoord te sluiten. 

Andre Rol, kaderlid
Judith ten Broeke, bestuurder CNV Vakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid