Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao BASF De Meern - Nieuws

Stem vóór behoud zeggenschap arbeidsvoorwaarden

FNV en CNV leden: Stem vóór behoud zeggenschap over eigen arbeidsvoorwaarden! Tijdens de onlangs gehouden ledenvergaderingen van FNV en CNV hebben de leden unaniem laten weten er niets voor te voelen om de zeggenschap over eigen arbeidsvoorwaarden uit handen te geven aan BASF.

Want, dat is namelijk wat er gaat gebeuren als je ermee instemt dat de cao komt te vervallen en er alleen nog een Strata systeem is waarbij uitsluitend BASF aan de knoppen zit en werknemers maar moeten zien! Strata is inderdaad: BASF wikt en beschikt!

De vakbondsleden vinden dat alleen de bonden ervoor kunnen zorgen dat je op een beetje democratische wijze als werknemer zelf ook nog iets te vertellen hebt over je eigen arbeidsvoorwaarden. Het idee is vooral dat je de zeggenschap maar één keer weggeeft aan BASF, terwijl BASF ook nog hele andere belangen op het oog heeft dan die van werknemers. Er moet immers zoveel mogelijk winst worden gemaakt en de aandeelhouders moeten zoveel mogelijk kunnen profiteren, daar krijgen managers ook mooie salarissen en bonussen voor. Vakbonden gaan in principe alleen voor de belangen van hun eigen leden!

De grootste fabel in deze discussie is wel dat het tóch een keer gaat gebeuren. Waarom? Omdat wij daar zelf bij zijn. Kortom, als al het cao personeel bij BASF massaal laat weten dat de cao moet blijven en het Strata verhaal definitief van tafel moet, hebben we dat ook weer gehad. Dan gaat het dus helemaal niet tóch een keer gebeuren, dan gebeurt het gewoon helemaal niet!

Conclusie: Let op wat je met je cao doet. Weggeven doe je maar één keer en daarna komt die niet meer terug. Vakbonden kunnen daarna ook alleen nog aan de bak in verband met individuele service. Het afsluiten van een goede cao is daarna verleden tijd, en dat is precies wat BASF wil. Wij hoeven je denk ik niet uit te leggen waarom: BASF wil alles in het belang van BASF. Dus, op naar behoud van eigen arbeidsvoorwaarden en stem vóór een eigen cao!

Stem tégen BASF Strata systeem.

Fransien de Jong (tijdelijke vervanging Karin Boelens)
FNV Procesindustrie

Arthur Bot
bestuurder CNV Vakmensen
E: a.bot@cnvvakmensen.nl


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid