Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Basell Benelux - Nieuws

Stemming onderhandelingsresultaat cao Lyondell

Afgelopen vrijdag heeft overleg plaatsgevonden over de cao voor Lyondell Chemie Nederland. We hebben een onderhandelingsresultaat bereikt voor een cao met een looptijd van 12 maanden.

Cao-tekst en vervangingstoeslag

Het overleg begon teleurstellend aangezien Lyondell geen voortgang kon melden wat betreft het formaliseren van de cao-tekst zoals in concept overeengekomen op 7 maart 2014. Wij hebben Lyondell nogmaals gewezen op de ondertekende afspraken over een cao voor non-exempts tussen Lyondell, FNV en CNV van 24 april 2012 op grond waarvan de concept cao-tekst tot stand gekomen is. Lyondell heeft aangegeven druk aan het werk te zijn op dit dossier.

Ook ten aanzien van ons meningsverschil over de vervangingstoeslag voor de PT-functie heeft Lyondell nog geen finale conclusie getrokken. Dat belemmert de voortgang van dit dossier. Goede nieuws is dat Lyondell geen voorstel heeft gedaan de bestaande policy/cao-tekst aan te passen. Wij zijn van mening dat deze tekst onvermijdelijk leidt tot het recht op vervangingstoeslag voor de PT-functie.

Looptijd en loonsverhoging

Lyondell wil een cao voor 12 maanden met een loonsverhoging van 1.5% per 1 april 2016. Afgezet tegen de inflatie (0.7% in 2015 en 0.45% over de eerste 4 maanden van 2016) en cao-afspraken bij vergelijkbare bedrijven is dat geen slechte afspraak.

Rest is mager

Maar het ontbreken van voortgang op zaken als uitbreiding koopdagen en de introductie van deeltijdbeleid stellen ons teleur. Lyondell erkent overigens dat het zowel deeltijd pensioen als deeltijd werken niet kan weigeren, maar schermt nu opeens met een onderzoek naar flexibel roosteren in combinatie hiermee en daar is meer tijd voor nodig. De afspraak over leeftijdsdagen voor werknemers ouder dan 65 jaar wordt voortgezet.

Herziening WW

Deze afspraak volgt centrale afspraken en de genoemde premie voor werknemers zal neerkomen op 0.2%. Maar daarmee blijft de WW wel 38 maanden en dat is 14 maanden langer dan de wettelijke basisregeling.

Stemprocedure

Vanwege de vakantieplanning van de betrokkenen vakbondsbestuurders is het plannen van ledenvergaderingen op korte termijn niet mogelijk. Je kunt je stem hier digitaal uitbrengen.

Arjan Huizinga                                                                    Egbert Schellenberg
CNV Vakmensen                                                                FNV Procesindustrie
a.huizinga@cnvvakmensen.nl                                            egbert.schellenberg@fnv.nl

Downloads

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid