Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Avery Dennison - Nieuws

Grote steun voor acties bij Avery Dennison

Werknemers bij Avery Dennison in Hazerswoude gaan actievoeren voor een beter sociaal plan. Dat hebben ze vanmiddag besloten tijdens een actievergadering, georganiseerd door de vakbonden. "Bij de directie rust een grote verantwoordelijkheid voor een goed sociaal plan", vindt onderhandelaar Henk Jongsma van CNV Vakmensen.

Avery Dennison, producent van zelfklevende labels en verpakkingen, wil de productie in Hazerswoude in zijn geheel verplaatsen naar het Duitse Schwelm. De 186 werknemers, die hierbij allemaal hun baan kwijtraken, werden op 22 januari totaal overvallen door dit besluit. Sinds die tijd is CNV Vakmensen met Avery Dennison in gesprek over een sociaal plan. "Maar we komen er niet uit, het gat is te groot", zegt Jongsma.

Nog meer winst

Daarbij speelt een rol dat CNV Vakmensen onvoldoende is overtuigd van de noodzaak van de productieverplaatsing. Jongsma: "Hazerswoude is een winstgevende vestiging, maar het is kennelijk niet genoeg. Avery Dennison noemt het een strategische beslissing. Dat klinkt allemaal mooi, maar het komt er in feite op neer dat hier 186 banen worden opgeofferd om ergens anders nog meer winst te kunnen halen."

Scholing

CNV Vakmensen wil "een stevig sociaal plan", met een goede ontslagvergoeding en een ruimhartige inzet voor scholing en bemiddeling naar ander werk. Jongsma: "Avery Dennison heeft een zware verantwoordelijkheid. Het bedrijf heeft veel te weinig gedaan aan scholing, daar zijn de mensen nu de dupe van. Zij komen nu met achterstand op de arbeidsmarkt, waar het op dit moment toch al moeilijk genoeg is om aan het werk te komen."

Laatste kans

De bond gaat nu op korte termijn een ultimatum stellen, om Avery Dennison een laatste kans te geven voor een beter bod. Als het ultimatum afloopt, waarschijnlijk ergens in de loop van volgende week, volgen de eerste acties. 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid