Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao AkzoNobel - Nieuws

Werknemers chloorfabriek AkzoNobel in staking

Werknemers van de chloorfabriek van AkzoNobel in de Botlek zijn vanmorgen om 6.00 uur voor onbepaalde tijd in staking gegaan. "De chloorproductie wordt nu stapsgewijs afgebouwd tot 40 procent, de limiet die de rechter afgelopen vrijdag heeft gesteld", zegt bestuurder Jelle Loosman van CNV Vakmensen.

Bij het Membraan Elektrolyse Bedrijf (MEB) van AkzoNobel werken ongeveer 90 mensen. De meesten van hen die procesoperator zijn, doen mee aan de actie. De rechtbank in Rotterdam heeft afgelopen vrijdag bepaald dat de staking mag doorgaan, op voorwaarde dat de productie niet verder wordt teruggeschroefd dan tot 40 procent. Een verdere daling zou volgens de rechter te veel risico's voor veiligheid en milieu opleveren. De rechter heeft echter geen limiet gesteld aan de duur van de staking. Huntsman en ShinEtsu, twee bedrijven die door de staking worden getroffen, hadden geëist dat de staking maximaal 5 dagen mocht duren. De rechter ging daar dus niet in mee.

Aparte cao

De werknemers voeren actie, omdat ze vinden dat ze te weinig salaris krijgen. "Het gaat om een probleem dat al vele jaren speelt, maar nog steeds door AkzoNobel niet serieus wordt genomen", zegt Loosman. "En dat is dat de werknemers, in vergelijking met andere soortgelijke bedrijven, al jaren onder hun salarisniveau werken. Daarom willen we een aparte cao voor de werknemers bij het MEB-bedrijf, los van de cao AkzoNobel Nederland."

In die cao moet een salarisverhoging van 10 procent worden opgenomen, ter compensatie van de jarenlange achterstand.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid