Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao AkzoNobel - Nieuws

Tweedaagse staking bij Akzo Nobel Deventer

De werknemers bij Akzo Nobel in Deventer gaan vanaf morgenochtend 9.00 uur opnieuw in staking, dit keer 48 uur. "Akzo Nobel wil ruim 200 mensen op straat zetten, zonder goed overleg over een sociaal plan", zegt Jelle Loosman. "Daar gaan wij dwars voor liggen. Akzo Nobel zal echt over de brug moeten komen."

Akzo Nobel kondigde eind augustus aan de vestiging in Deventer (215 werknemers) te willen sluiten. De productie wordt verplaatst naar andere fabrieken in de wereld.  

Staking van 48 uur  

Uit protest tegen het uitblijven van een goed sociaal plan legden de werknemers het werk al 24 uur neer. Omdat een reactie van Akzo Nobel tot nu toe uitblijft, gaan de werknemers nu een stap verder. "Vanaf 9.00 uur morgenochtend gaat de fabriek voor 48 uur plat", zegt Loosman. "De mensen zijn zwaar teleurgesteld in Akzo Nobel. Ze hebben hier - vaak hun hele leven - met plezier gewerkt, in een fabriek die nog nooit verlies heeft gedraaid. Akzo Nobel wil de productie nu naar het buitenland verplaatsen, om nóg meer winst te kunnen maken. Daar zijn wij uiteraard niet blij mee. Een grote groep 50-plussers dreigt nu zijn baan kwijt te raken, met een slecht perspectief om weer aan het werk te komen. Als de sluiting echt doorgaat, moet Akzo Nobel daar een prijs voor betalen."  

Vrijdag: optocht naar centrum van Deventer  

De actievoerders schrijven zich donderdagochtend om 9.00 uur in bij het actiecentrum in Hotel Postillion Deventer. Op vrijdagochtend verzamelen ze zich opnieuw, waarna ze rond 10.00 uur met elkaar naar het stadscentrum van Deventer lopen. In de buurt van De Waag worden ze toegesproken door vakbondsvertegenwoordigers. Namens CNV Vakmensen zijn onder meer Marcel Hulsegge (bondsbestuur) en Jelle Loosman (onderhandelaar) aanwezig.  

Onafhankelijk onderzoek  

Op dit moment loopt er een onafhankelijk onderzoek naar de sluiting, in opdracht van de ondernemingsraad. "Wij hopen nog steeds dat de fabriek open kan blijven", zegt Loosman. "Maar als dat niet lukt, moet er een goede regeling komen. Dat betekent bijvoorbeeld een duidelijke datum waarop werknemers boventallig worden en dus gebruik kunnen maken van het sociaal plan. Als het aan Akzo Nobel ligt, moeten ze tot 2016 maar afwachten of ze nodig zijn en tot wanneer."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid