Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

XPO voert AVR in zonder akkoord werknemers

Op 8 mei heeft Tjeerd Orie je geïnformeerd over het standpunt van CNV Vakmensen over het afsluiten van een arbeidsvoorwaardelijke regeling (verder te noemen AVR) door jullie Ondernemingsraad met de directie van XPO. Hoe gaat dit nu verder? Nu toch al een nieuwe loonstrook?

Voor dit moment geldt de inhoud van deze nieuwsbrief voor diegenen waarvoor de directie de AVR wil invoeren, meer concreet (het nieuw opgetuigde) XPOIII. De ondernemingsraad en de directie zien geen aanleiding om af te zien van de AVR en alsnog met vakbonden afspraken te maken over de arbeidsvoorwaarden. Dit kan door dispensatie van de Cao Beroepsgoederenvervoer te vragen voor een aantal artikelen of door een bedrijfs-cao te maken. Duidelijk is dat XPO er voor kiest om een AVR met de ondernemingsraad af te sluiten.

In juni 2019 zou aan de betrokken werknemers het contract en de tekst van de AVR worden aangeboden. Het is nu eind juli 2019 en er gebeurt van alles zonder dat je precies weet wat er in de nieuwe arbeidsovereenkomst en AVR staat. 
Deze week las ik de OR-nieuwsbrief. Wat blijkt nu? Zonder dat de volledige teksten van de AVR en/of arbeidsovereenkomsten zijn overhandigd gaat XPO al over tot invoering. Dat is op zich al onacceptabel. Nog kwalijker is dat jullie Ondernemingsraad hiermee heeft ingestemd en aan jou gaat uitleggen waarom het de directie van XPO niet lukt jou te informeren over wat er precies is afgesproken en welke gevolgen dit voor jou heeft!

Hoe nu verder?
Binnenkort ontvang je de AVR tekst en een nieuwe arbeidsovereenkomst. Ondanks dat de AVR al wordt toegepast mag je dan de keuze maken of je akkoord gaat of niet. Wat CNV Vakmensen betreft is dat de omgekeerde wereld.
Wij komen graag in contact met jou als je:
- niet accepteert dat de AVR nu al, met instemming van de OR, wordt ingevoerd, zonder dat je de gelegenheid hebt gehad de tekst van de AVR en arbeidsovereenkomst te laten toetsen. Als je nu een arbeidsovereenkomst onder de cao hebt hoef je dit niet te accepteren;
- de arbeidsovereenkomst/AVR ontvangt en daarmee niet akkoord wenst te gaan.

Afhankelijk van het aantal reacties zal CNV Vakmensen leden individueel of collectief bijstaan en/of adviseren.
Tijdens de vakantie van Tjeerd Orie neemt ondergetekende dit dossier (tijdelijk) waar.

Tjitze van Rijssel, bestuurder Vervoer & Logistiek
E t.vanrijssel@cnvvakmensen.nl 

P.S. Voel je vrij om deze communicatie door te sturen en te delen met jouw collega’s. Beter nog, maak ze lid! Neem een kijkje op https://www.cnvvakmensen.nl/lidworden

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid