Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

Vakbonden en Transavia sluiten akkoord over arbeidsvoorwaarden in crisistijd

Samen met collegabonden heeft CNV een afspraak gemaakt over het arbeidsvoorwaardenpakket tijdens de periode dat HV gebruik moet maken van de overheidssteun aan KLM.

De hoofdlijnen van het akkoord zijn:


- Van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2022 worden er afspraken gemaakt op basis van een nullijn bij Transavia (geen loonsverhoging)
- Er wordt voldaan aan de overheidsvoorwaarden om de lening binnen te krijgen door tijdelijk akkoord te gaan met een pas op de plaats qua arbeidsvoorwaarden.
- Er is afgesproken tijdelijk geen structurele loonsverhoging(en) toe te kennen en dit mee te tellen als bijdrage van 5%
- Daarnaast zal er over het jaar 2020 geen trede worden uitgekeerd aan medewerkers in 2021, zowel als je nog kan groeien in je schaal als wanneer je op het schaalmaximum zit en daarmee recht hebt op een variabele beloning jaarlijks.

- De uitkering van de winstdeling over het jaar 2019 wordt opgeschort, maar het recht hierop blijft bestaan voor alle medewerkers.
- Mocht je qua inkomen meer verdienen dan 1,7 x modaal (als je nog in je schaal zit) of 1,8 x modaal (als je op je schaalmaximum zit), dan komt je komende eindejaarsuitkering over 2020 nog steeds tot uitkering. Echter, het zou kunnen dat je in 2021 naast een tredepauze (net als je andere collega's) en een nullijn (net als je andere collega's) ook (een deel van) je eindejaarsuitkerig moet inleveren en in het ergste geval, als je bijna 3x modaal verdient, ook (een deel van) je vakantieuitkering. Voor alle duidelijkheid, een modaal salaris is 36.500 Euro per jaar inclusief je eventuele wisseldiensttoeslag. Dit hangt af van hoe hoog je jaarlijkse inkomen is.
- Je vaste maandsalaris blijft buiten schot.

- Voor alle duidelijkheid, de kans dat de overheidslening en de daarbij behorende voorwaarden voor reductie van arbeidsvoorwaarden langer gaan voortduren bij Transavia zijn erg groot. We kunnen alleen niet met een glazen bol in de toekomst kijken, daarom vonden we met werkgever een afspraak tot begin 2022 voor dit moment genoeg en overzienbaar.

Hele vervelende afspraken
CNV wil duidelijk maken dat we dit hele vervelende afspraken vinden maar dat we de enige kans op een toekomst voor Transavia hebben willen grijpen. Dit hebben we gedaan in goed maar ook soms moeizaam en langdurig overleg met werkgever en in goed overleg met de collegabonden. We hopen dat er begrip is voor de genomen maatregelen in deze moeilijke tijd. Het laatste woord daarover is aan jullie, de medewerkers en wij zullen die raadpleging opstarten zodra alle teksten definitief zijn.

Vragen/opmerkingen
Vragen of opmerkingen over deze info ? Aarzel niet om contact op te nemen met je bestuurder Michiel Wallaard via m.wallaard@cnvvakmensen.nl en 06-20471892.

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid