Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

Transavia – Sluiting basis München

Begin vorige week werd CNV Vakmensen, net als de Transavia medewerkers, verrast met de mededeling dat na de zomer 2017 de basis München dit gaat. De grote vraag is; Wat betekent dit voor Transavia?

Sluiting basis München, wat betekent dit voor Transavia?
Vrijdag 17 februari is CNV Vakmensen door de directie geïnformeerd over de reden van de sluiting van de basis München. Door de strategie wijziging van de Air France KLM group moet Transavia voortaan “zijn eigen broek ophouden” als ze willen uitbreiden/groeien. Eerst werd Transavia eventueel financieel ondersteunt als ze wilden groeien (bijvoorbeeld het opvangen van de aanloop verliezen van de nieuwe basis München), maar na de strategie wijziging zal dat niet meer gebeuren. Het opstarten van een nieuwe basis brengt aanloop kosten met zich mee, dit kan Transavia niet alleen. Uitbreiden in Europa is dus niet meer mogelijk en daarom wil de directie zich geheel richten op Nederland. 

CNV Vakmensen heeft ingestemd met de bezuinigingen omdat Transavia hierdoor de mogelijkheid zou hebben om te groeien. Maar nu er niet uitgebreid kan worden in Europa, wat is dan nog de groeimogelijkheid van Transavia. CNV Vakmensen is daar niet gerust op. Dit ondanks de uitleg die we vrijdag 17 februari hebben gekregen. Deze uitleg ging meer over hoe het besluit tot stand is gekomen. Hoe Transavia denkt een zelfde groei in Nederland te bereiken, als men had willen bereiken in Europa is onduidelijk.

Hoe nu verder?
Op 14 februari zouden we cao overleg hebben. Door het plotselinge besluit om de basis München te sluiten is het cao overleg afgezegd. Er zal zo spoedig mogelijk een nieuwe datum worden vastgesteld. Dan zullen we moeten besluiten wat de cao wijzigingsvoorstellen zullen moeten worden. Gaan we nog wel verder mee met bezuinigen als alles zo snel anders wordt omdat de Air France KLM group een strategie wijziging doorvoert? Hoe zelfstandig is Transavia?

 Rond 9 februari heb je van mij een nieuwsbrief ontvangen met de vraag:

 “Wat willen de leden? Kan jij instemmen met een tussen-cao met een beperkte looptijd? Met een kleine verbetering van het besteedbaar inkomen, door bijvoorbeeld een eenmalige uitkering? Of vind jij de voortzetting van de werkgelegenheidsgarantie en de vrijwillige vertrekregeling veel belangrijker? Zijn er misschien nog andere zaken die jij geregeld wilt hebben in de nieuwe cao?”

Misschien heb je nu andere ideeën of inzichten? Als dat zo is dan hoor ik dat graag. Alvast bedankt daarvoor. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief dan horen of lezen wij deze graag.
 

Dolf Polders
Bestuurder CNV Vakmensen 
E: d.polders@cnvvakmensen.nl
M: 06 51 60 20 50

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid