Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

Transavia: Periodiek overleg september 2016

Woensdag 14 september jl, hebben we gesproken met Transavia over de volgende onderwerpen: mededelingen; de stand van zaken; een update van het programma Overhead en management; Challange kosten reductie; cao-overleg 2017 en de stand van zaken met betrekking tot pensioenen.

Mededelingen:

Wijzigingen in het management: Tijdens het overleg op 21 juni 2016 was er al wat verteld over de wijzigingen in het management. We hebben nu een complete update gehad van alle wijzigingen. Deze mededeling was gelijk aan de mededeling die Transavia-medewerkers hebben ontvangen via de mail van Mattijs van de Brink op 7 september 2016.

Nieuwe CEO Air France-Transavia
: De nieuwe ceo van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, wil opnieuw het businessmodel van Transavia bespreken. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor Transavia. De vorige CEO van Air France-KLM geloofde in het businessmodel van Transavia. Maar hoe zit dat nu bij Jean-Marc Janaillac? Het is wachten tot er meer duidelijkheid komt.

Forecast 2016
: Tijdens het overleg op 21 juni bleek al dat de forecast moeilijk te halen zou zijn. Die is nu ook bijgesteld. Begin 2016 ging Transavia nog uit van een positief resultaat voor 2016. Deze forecast is bijgesteld naar 0 (geen winst/geen verlies). De oorzaak zit grotendeels in de opbrengsten. Transavia wordt wel geholpen door de lagere olieprijs, maar dat is niet genoeg. Bij het opstarten van een nieuwe locatie is het normaal dat pas in het 3e jaar winst wordt gemaakt. Transavia had voor München aangenomen dat dit al in het eerste jaar positief zou zijn, maar door diverse oorzaken is dit niet gelukt. Volgend jaar gaat Transavia wel weer groeien, met 2 vliegtuigen in Nederland en 1 in München (dat zouden er twee zijn).

Update overhead en managementEmploy Support Centrum (ESC)
Het reorganisatieprogramma heeft tot nu toe gevolgen voor 19 medewerkers.
3 Medewerkers hebben inmiddels gekozen voor de Vrijwillige Vertrek Regeling (VVR). 6 Medewerkers zijn inmiddels herplaatst en 10 zitten nog in het Employ Support Centrum (ESC).
Transavia heeft gesteld dat medewerkers maximaal 6 maanden in het ESC kunnen zitten. Gezien de voortgang (het vinden van ander werk) is er een kans dat er medewerkers zijn die langer dan 6 maanden in het ESC zitten. Op 1 december is er iemand die dan 6 maanden hierin zit.
Wat gebeurt er dan? Als het gaat om kleine aantallen wil Transavia dit individueel oplossen.
Gaat het echter om grotere aantallen dan dient Transavia met vakbonden hierover te overleggen.
Vakbonden willen daar nu geen afspraken over maken. Als we in overleg gaan zal dit ook een uitstraling kunnen hebben naar KLM. Daarom zullen vakbonden erg voorzichtig zijn met het maken van collectieve afspraken.

Bij ICT is men bezig om te kijken of een deel van de werkzaamheden kunnen worden uitbesteed (Dit geldt voor ca. 15 personen). Vakbonden willen, als er duidelijkheid is over deze uitbesteding, hierbij betrokken worden. Dan gaat het om het mogelijke verschil in arbeidsvoorwaarden. Welke arbeidsvoorwaarden heeft men nu bij Transavia en welke krijgt men bij de nieuwe werkgever?

Lees verder in de bijlage!

Dolf Polders
Bestuurder
M 06-51602050
E d.polders@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid