Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

Samen naar de finish of roepen langs de zijlijn?

De leden van De Unie, NVLT en CNV zijn in meerderheid akkoord gegaan met het onderhandelingsresultaat voor de nieuwe Transavia Grond cao. Gegeven de vele opmerkingen ging dat zeker niet van harte, want niemand vindt het fijn om in te leveren.

Voldoende breed draagvlak

Veel leden merken echter wel op dat deze ene stap terug, ruimte maakt voor weer twee stappen vooruit. Nu de leden van De Unie, NVLT en CNV Vakmensen instemmen met het resultaat is er sprake van een voldoende breed draagvlak onder de Transavia medewerkers voor de nieuwe cao.  

Cao een feit

De drie bonden vertegenwoordigen samen een ruime meerderheid van de vakbondsleden bij Transavia. Ook zonder de leden van FNV Luchtvaart zal de cao, met álle afspraken die daarbij gemaakt zijn, van kracht worden. Daarmee is tevens vastgelegd dat CNV Vakmensen betrokken blijft bij alle overleg over zaken die het personeel binnen Transavia aangaan.  

Meer dan alleen inleveren

Graag hadden wij met alle bonden gezamenlijk deze cao afgesproken. Maar het lijkt er sterk op dat een collega vakbond de gelegenheid te baat neemt om nu een ledenwerfcampagne te starten alleen op het sentiment van “wilt u inleveren of wilt u niet inleveren?”. Daarbij wordt volledig voorbij gegaan aan het feit dat er bij Transavia veel meer aan de hand is als het gaat om het mogelijk maken van continuïteit en groei.  

Groei onder voorwaarden

Gulfcarriers en lowcost maatschappijen zijn er doelbewust op uit om classic carriers in Europa te laten omvallen. Transavia heeft door alle omvormingen van de laatste jaren momenteel de beste kaarten om het als luchtvaartmaatschappij weer veel beter te gaan doen en krijgt daarvoor van KLM (en investeerders) ook de ruimte om te groeien. Maar die ruimte wordt alleen geboden als zij ook kostenbesparingen en productiviteitsverbeteringen laten zien. Dat is geen vaststelling om medewerkers angst aan te jagen, maar een weergave van de realiteit bij Transavia. Alle publicaties van de laatste tijd (KLM-AF groep zou minder hoeven te bezuinigen; mogelijke staking bij cabine van Transavia FR en bericht van het management van Transavia dat we ‘de goede kant op gaan’) doen aan die realiteit niets af.  

Samen sterk

De breuk tussen de bonden aan de onderhandelingstafel kwam voor CNV Vakmensen, De Unie en NVLT totaal onverwacht. Tijdens de gezamenlijke ledenvergadering eind augustus en tot enkele dagen voor het overleg op 22 september was er een gezamenlijk standpunt van alle vier de bonden over een mandaat van de leden, waarbij er een cao mocht komen met beperkte besparingen (nu geen 6%, maar 2,7%), niet uit het directe inkomen en met aanvullende afspraken. Wij betreuren het zeer dat de collega vakbond een andere strategie heeft gekozen, maar hopen dat zij alsnog zal aansluiten bij de nieuwe cao. Wij zullen hen dan van harte welkom heten, want gezamenlijk is onze invloed altijd het grootst! 

Joop Hofland, André Boudewijn en Victor Spierings - De Unie
Huug Brinkers, Peter de Moor en Erik Kramer - NVLT

Dolf Polders
Bestuurder CNV Burgerluchtvaart
Email: d.polders@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid