Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

“Ruim baan voor nieuwe werken bij KLM”

Zorgvuldig moeten kunnen werken bij de KLM. Dat zou een hoofdlijn moeten zijn in de nieuwe afspraken over collectieve arbeidsvoorwaarden bij het roemruchte luchtvaartbedrijf. Dat neemt althans onderhandelaar Dolf Polders van CNV Vakmensen mee in de onderhandelingen over die nieuwe cao, die op 4 juni (weer) beginnen.

Polders kwam ruim een half jaar geleden met KLM om een tussen-cao af te spreken, “in afwachting van de economische ontwikkelingen”, in het bijzonder in de luchtvaart. Nu is die termijn voorbij en moet worden onderhandeld over een nieuwe cao.

Polders: “Het is algemeen bekend dat de luchtvaartsector enorme slagen om de oren krijgt door de hoge brandstofkosten en de recessie. KLM heeft het als lijndienstmaatschappij daarin uiteraard een stuk moeilijker dan de low-cost chartermaatschappijtjes. We mikken daarom vooral op bestendiging van de werkgelegenheid bij KLM en op verbetering van de werkomstandigheden. Zorg voor de werknemers van nu, behoudt hem/haar voor later. En dat telt, als je met z’n allen afspraken hebt gemaakt over langer doorwerken.”

Volgens Polders is een groot aantal functies bij het grondpersoneel van KLM, waarover CNV Vakmensen onderhandelt, als zwaar te kwalificeren. “Veel en zwaar tillen in de bagageafhandeling. Onregelmatig en nachtelijk werken in het vliegtuigonderhoud; het zijn slechts twee voorbeelden.

CNV Vakmensen wil voor die laatste groep medewerkers bijvoorbeeld bereiken dat er minder nachtdiensten worden gedraaid door de oudere monteurs en inspecteurs. En dat dan op vrijwillige basis.

Voor de bagageafhandelaars zou de nieuwe cao moeten garanderen dat er ook voldoende rustmogelijkheden zijn om al dat zware werk te kunnen compenseren. En bij het ouder worden moet er de mogelijkheid zijn om binnen de onderneming een andere, minder fysiek belastende baan uit te oefenen. KLM moet daarbij de medewerkers ‘voorsorteren’,  richting die aangepaste functie.”

Omdat de aloude baan voor het leven bij KLM ook niet meer bestaat wil de bond dat de onderneming mensen nog nadrukkelijker de ruimte biedt zich om te scholen tot ander werk, binnen of buiten KLM. Zo is bijvoorbeeld het plaatwerk als bezigheid aan het inboeten door steeds meer composietconstructies in de kisten waarmee KLM vliegt.

De bond wil verder afspreken dat KLM de pilot ‘Het Nieuwe Werken’ verder uitbreidt. Polders: “Wij vinden ‘Het Nieuwe Werken’ een arbeidsvoorwaarde die past in deze tijd.  Wij zouden bijvoorbeeld willen zien dat er een betere mix komt in het aantal mannen en vrouwen in de bovenlaag van de onderneming. Met een nieuwe manier van kijken naar werken en werktijden kun je dan bereiken dat ook intensief managementswerk valt te combineren met – bijvoorbeeld - de zorgtaken in het gezin. Nu heerst nog té veel de cultuur dat je 50 uur moet willen werken – liefst van 7.30 to 18.00 uur - wil je een managementfunctie kunnen ambiëren.”

Naast het optimaliseren van de werkomstandigheden wil CNV Vakmensen ook een aanpassing van de lonen bij KLM. Die aanpassing moet minstens in gelijke pas lopen met de inflatie.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid