Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

Loonbod bij Transavia, maar nog geen deal

De cao-onderhandelingen bij Transavia hebben geleid tot een kleine beweging. Cao-partijen hebben de mogelijkheid besproken om eindelijk weer eens een structurele loonsverhoging uit te keren en die mogelijkheid is er. Echter, een gelijkluidend bod is inmiddels al afgewezen door het cabinepersoneel.

Mogelijke optie

De mogelijkheid die Transavia wel ziet zitten is die van een eenvoudige cao-afspraak. Een loonsverhoging van 1% per 1 december 2017 voor een cao van een jaar (van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2017). Daarnaast is het een idee dat we een traject ingaan om de cao te vernieuwen met daarbij de idee vanuit Transavia dat daarin gezocht kan worden naar verdere kostenbesparingen.

Kleine positieve stap

CNV Vakmensen constateert dat hiermee de mogelijkheid ontstaat om voor het eerst in lange jaren de lonen weer structureel te verhogen bij Transavia. Een procent is een kleine, zij het positieve stap. Daarnaast was het voorstel in lijn met de deal die is voorgelegd aan het cabinepersoneel. Dat zou ook 1% loonsverhoging krijgen op die datum.

Kink in kabel

Echter, die deal is afgeblazen doordat de leden van de cabinebond VNC hebben tegengestemd. Niet geheel onbegrijpelijk overigens. Ook wij plaatsen namelijk kritische kanttekeningen bij dit loonbod. Zowel de inflatie als de gemiddelde loonstijgingen in Nederland zitten namelijk boven dit niveau.

Wij willen dan ook graag input van jullie wat de doorslag zou moeten geven: Een cao met dit kleine stapje omhoog of voorlopig dan maar nog even geen cao, waarbij we inzetten op een hoger loonbod van werkgever? Een ding is zeker. Een loonsverhoging in december betekent dat nu nee zeggen niet gelijk hoeft te leiden tot geld dat wegloopt uit je portemonnee. Want dat kan alleen als je een nu al uit te keren loonsverhoging afwijst, niet eentje die pas tot uitkering komt in december.

Mening

Geef vooral je mening over de ontstane situatie aan je bestuurder Michiel Wallaard, via m.wallaard@cnvvakmensen.nl ! We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid