Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

KLM - Kasgeld/situatie KLM/Raamwerk

Vandaag hebben we weer met de KLM gesproken over de cao. Er is niet alleen gesproken de cao maar ook over de discussie over het kasgeld wat eventueel ondergebracht zou worden in de Air France KLM Holding en over het raamwerk (onder welke voorwaarden zijn we bereid om te praten over bezuinigingen)

Kasgeld

Bij aanvang van het overleg heeft de KLM nogmaals bevestigd dat het plan om het kasgeld onder te brengen in de Air France KLM Holding definitief van de baan is. De vakbonden hebben dit ook gelezen in de column van dhr. Elbers, maar zijn er toch niet gerust op. Wat als op 2 februari de Raad van Commissarissen van de AFKL holding er anders over denkt? De vakbonden hebben de directie verzocht om met een schriftelijke verklaring hierover te komen. De KLM zal daarover nadenken.

Situatie KLM

Ook heeft de KLM een toelichting gegeven op de huidige bedrijfssituatie. Voor zover nu bekend is, is de maand januari geen goede maand geweest voor de KLM. De inkomsten vallen tegen. De olie prijs is wel lager, maar de dollar is duur en de concurrentie nog steeds groot. Daarom moet er snel iets gebeuren. 

Raamwerk

Vorige keer zijn we uit elkaar gegaan met de afspraak om het raamwerk verder uit te werken. Vorige week vrijdag (23 januari) hebben we daar verder over gesproken en vandaag hebben we geprobeerd om het raamwerk definitief te maken. Dit is op een haar na gelukt en we verwachten dit morgen af te ronden. Wanneer de afspraken over het raamwerk definitief zijn, zullen we dit met jullie communiceren.

Hoe nu verder?

Morgen ochtend (vrijdag 30 januari) gaan we, nu alleen met de grondbonden, weer verder met het overleg met de KLM. De directie wil dan concretere afspraken maken over de bezuinigingen. Wij willen daar wel over praten, immers er moet iets worden gedaan, maar wat krijgen we ervoor terug?

We verwachten er morgen niet direct uit te komen en zullen dan ook de komende periode verder met de KLM praten over de cao. Op woensdag 11 februari gaan we dan weer in multi-verband verder praten met de KLM.

De KLM wil graag zo spoedig mogelijk weten welke bezuinigingen ze kunnen bereiken omdat ze de planning moeten maken voor de zomerproductie en graag snel de noodzakelijke investeringen willen kunnen doen om te kunnen groeien. Hiertoe kunnen ze pas overgaan als duidelijk is welke besparingen behaald kunnen worden.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief dan horen of lezen wij deze graag.

 

Asha Mees – kaderlid

Cock van der Pol – kaderlid

Dolf Polders - Bestuurder CNV Burgerluchtvaart

Tel.: 023 5684 670 / Email: d.polders@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid