Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

KLM: Sluiting kantoren rond kerst 2014

De afgelopen week hebben wij veel vragen ontvangen over het voornemen van KLM om de diverse kantoren rond kerst te sluiten. Mensen worden “verzocht” om vrije dagen op te nemen. Kan dat zomaar?

Besluit EXCOM

De EXCOM heeft besloten om de laatste twee weken van het jaar de hoofdkantoren te sluiten en mensen met klem te vragen om die twee weken vrij te nemen (naast het aantal mensen dat die dagen al extra verlof (EVD) heeft). In het besluit van de EXCOM is gezegd dat dit gebeurt met in achtneming van de cao. Ook is hierbij meegenomen dat voor mensen zonder dagen maatwerk moet worden gepleegd. Dit geldt ook voor mensen die werk doen dat juist in die periode moet plaatsvinden (bv controllers die met jaarafsluiting bezig zijn).

Kan dat zomaar?

Voordat we daar op een antwoord geven, gebaseerd op de cao, eerst maar een algemeen antwoord. Ja, men kan dat vragen. Maar dan wel op basis van vrijwilligheid en alleen volgens de regels van de cao. Wanneer iemand gewoon wil werken en het kantoor gaat dicht, dan moet de bedrijfsleiding dit maar oplossen. Misschien aan het werk in een ander kantoor/andere werkplek.
Wanneer een medewerker heel veel vakantiedagen heeft, dan is het verzoek niet onredelijk. Maar wat als je geen vakantiedagen meer hebt? Dan moet je gewoon kunnen werken, je kunt niet gedwongen worden om negatief te staan. Of je krijgt gewoon vrij. We hebben begrepen dat dit op sommige afdelingen ook is toegezegd.

Besparing?

Het sluiten van de kantoren en het opnemen van vakantiedagen zou een besparing opleveren van ca. 1 miljoen euro. Dit is een goede bijdrage aan het verbeteren van het jaarlijkse resultaat. Normaal gesproken is dit dan ook een goede zaak. Echter een besparing van ca. 1 miljoen euro staat in schril contrast wat de acties van de Franse piloten kost en wat ook invloed heeft op dit jaarlijkse resultaat. Toch hebben wij begrip hiervoor en zeggen wij, heb je veel vakantiedagen over, geef dan gehoor aan het verzoek van de bedrijfsleiding. Maar zoals eerder gezegd wel op basis van vrijwilligheid.

Cao

n de cao staat dat medewerkers in functiegroepen MSG 3 of lager hebben recht op 7 dagen extra verlof (EVD) maar dat deze dagen, na overleg met de Groepscommissie (GC) kunnen worden ingeroosterd op dagen van geringe bedrijfsdrukte. Dit vindt meestal al in begin van het jaar plaats. Voor de medewerkers die geen EVD-dagen hebben (medewerkers in functiegroepen MSG 4 of hoger) kan alleen aan hen gevraagd worden of ze verlof willen opnemen. Voor iedere medewerker geldt: het opnemen van verlof kan niet worden verplicht, ook al heb je een heel groot stuwmeer van verlofdagen.


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid