Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

KLM Grond overleg maart 2016

Donderdag 17 maart hebben we weer een overleg gehad met KLM. In dit overleg hebben we gesproken over een nieuw personeelsmodel, de inroostering van CF dagen en het cao proces.

Personeelsmodel
In het cao akkoord van 2015/2016 hebben we afgesproken Tot aan het moment dat er afspraken zijn gemaakt over een nieuw personeelsmodel, zal geen discussie worden gevoerd over de verhoudingen tussen vast en flexibel personeel (uitzendkrachten)”.
KLM heeft tijdens het overleg een eerste presentatie gegeven over het hun ideeën hoe het nieuwe personeelsmodel er zou moeten uitzien. Voordat we met deze ideeën aan de slag kunnen/willen zal er eerst meer onderbouwing moeten komen. Is het nieuwe model echt noodzakelijk? Wat betekent dit voor de medewerkers? Welke besparing denkt men ermee te kunnen bereiken? Gezien de onduidelijkheden is er afgesproken dat op een later tijdstip hierover verder gepraat gaat worden.

Inroostering CF-dagen
Nu de nieuwe roosters bekend worden krijgen wij veel vragen over het inroosteren van CF dagen. Volgens de signalen worden de dagen bij de ene afdeling verplicht ingeroosterd en bij de andere mogen medewerkers zelf bepalen wanneer zij ze willen opnemen. Verder is het mogelijk dat door de CF dagen in het basisrooster in te roosteren mensen aan het einde van het jaar in de min zouden kunnen te komen staan.
Zelf inroosteren? KLM blijft zeggen dat niemand de CF dagen zelf kan inroosteren. Het inroosteren wordt gedaan door de roosteraars en bezettingssplanners en wordt gedaan voor de gehele roosterperiode. Wanneer het niet mogelijk is om de (alle) CF dagen in het basisrooster in te roosteren dan worden ze in iemands persoonlijk rooster ingeroosterd.
Wanneer je concrete voorbeelden hebt dat dit niet zo is, dan hoor/lees ik dat graag
. Het inroosteren van CF dagen moet voor iedereen op dezelfde wijze plaats vinden.
Te veel CF dagen inroosteren? Medewerkers die in een ploegendienst lopen bouwen CF dagen op na een doordeweekse feestdag (ook al werkt men niet), echter als men ziek is geeft men geen recht op een CF dag (bijlage 3D). Om deze reden heeft men niet alle mogelijke CF dagen vooraf ingeroosterd. Deze dagen zouden dan op een later tijdstip alsnog worden ingepland. Wij vinden dat dit niet kan. Alle CF dagen van het jaar moeten worden ingepland en wanneer iemand dan ziek is op een doordeweekse feestdag dan wordt er een CF dag in mindering gebracht worden. Op deze wijze wordt iedereen gelijk behandeld en kan het niet voorkomen dat je aan het einde van het jaar negatief staat.

Winstdeling

KLM verwacht deze week (week van 21 maart) te kunnen vertellen wat de hoogte zal zijn van de winstdelingsregeling. Er moet nog een definitieve goedkeuring op de berekening daarvan komen.

Cao proces
De huidige cao loopt tot 1 juli 2016. Sinds november vorig jaar hebben we KLM al verzocht om data te plannen voor de cao onderhandelingen.KLM heeft nu gezegd dat zij een snel cao proces willen en denken daarbij aan een aantal dagen (tot een week) achter elkaar te onderhandelen tot er een resultaat is. KLM zou dit in april willen doDe vraag is of dit haalbaar is. April loopt al vol met allemaal andere overleggen. Daarbij komt nog dat er geen overleg is geweest met leden. Wat zouden de leden geregeld willen hebben in een nieuwe cao?
KLM zal daarom eerst met de woordvoerders van de verschillende vakbonden praten hoe zij het komende cao proces zien.
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief dan horen of lezen wij deze graag.


Asha Mees – kaderlid
Cock van der Pol – kaderlid
Dolf Polders - Bestuurder CNV Burgerluchtvaart
E: d.polders@cnvvakmensen.nl  / T: 030 – 751 1570

Wordt nu lid, de eerste zes maanden met 50% korting!


Speciale actie voor KLM-medewerkers: iedereen die lid wordt, mag
kiezen uit een beautybon of cadeaubon van Bol.com t.w.v. € 25,-.
Met een lidmaatschap ben je goed verzekerd van:
• snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen;
• complete gezinsrechtsbijstand;
speciaal voor KLM-medewerkers: geen wachttijd als je een kwestie hebt;
• hulp bij je belastingaangifte;
• bijstand op het gebied van werk en inkomen.

Lidmaatschapskosten? Die heb je zo terugverdiend:
• eerste half jaar 50% korting op de contributie;
• korting op verzekeringen;
• fiscale korting op de contributie;
• aantrekkelijke kortingen met je ledenpas.

Vul de onderstaande bon in of ga naar www.cnvvakmensen.nl/klm


Deze actie duurt tot 1 mei 2016. Zie de voorwaarden op de site

16-1066/DP/ag


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid