Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

KLM - Cao overleg – stand van zaken

Vandaag 11 februari hebben we weer cao overleg gehad met de KLM in Multi verband. Dit cao overleg stond vooral in het teken van bijpraten over de huidige stand van zaken.

Moeizaam proces:
Het is weer een omgekeerd cao proces. In plaats van dat de werkgever er iets bij doet (cao verhoging) moeten wij nu iets leveren (productiviteitsverbetering / kosten reductie). Omdat dit geheel tegen onze standaard gewoontes ingaat is dit een moeizaam proces.

Zijn vakbonden bereid?
Nadat we op 29 en 30 januari Multi cao overleg hebben gehad heeft de KLM met de verschillende domeinen apart overleg gevoerd. Voor het grond domein is dat op 5 februari jl. geweest. Tijdens dit overleg hebben we geprobeerd om te komen tot een concrete invulling van het raamwerk. De KLM wilde van de grond vakbonden weten of zij bereid zijn mee te werken aan een productiviteitsverbetering van 4% per jaar en 2 % loonkosten reductie per jaar.
CNV Vakmensen is bereid om hieraan mee te werken (of het 4% en 2% zal zijn is afhankelijk van verschillende factoren) maar wil dan eerst weten wat de KLM daar tegen over zet.

De tijd gaat dringen:
Tijdens het overleg van vandaag is het duidelijk geworden dat er nog veel werk verzet moet worden. Maar de tijd gaat dringen. De KLM heeft duidelijkheid nodig omdat er besluiten genomen moeten worden voor de komende zomerproductie. Kan de KLM afspraken maken over 4% productiviteitsverbetering en daarmee de zomerproductie waarmaken of lukt dit niet en moet men minder vluchten inplannen?
Het is bekend wanneer de 747's en de Fokker 70's uit gefaseerd gaan worden. Deze moeten vervangen worden maar of daar geld voor is, is afhankelijk van de besparingen die bereikt kunnen worden.

Raamwerken:
Met de vliegers heeft de KLM een raamwerk afgesproken en is men bezig met het uitwerken  van de diverse punten. Wat moeten de vliegers aan besparing leveren en wat staat daar tegenover.
Met de cabine bonden is geen raamwerk afgesproken en is de KLM in gesprek om duidelijk te krijgen of zij bereid zijn om mee te werken aan de gevraagde besparingen.
Het grond domein heeft wel een raamwerk afgesproken en is nu in overleg met de KLM wat de KLM precies verlangt. CNV Vakmensen heeft aan de KLM gevraagd om maar duidelijk te maken welke besparing ze verwachten van de grond medewerkers en wat men daar tegen over kan zetten. Dit in lijn met het raamwerk wat er inmiddels is afgesproken.

Hoe verder?
Op woensdag 18 februari hebben we weer een Multi cao overleg. Dan zal het waarschijnlijk duidelijk worden of er stappen gemaakt kunnen worden.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief dan horen of lezen wij deze graag.


Asha Mees – kaderlid
Cock van der Pol – kaderlid
Dolf Polders - Bestuurder CNV Burgerluchtvaart
Tel.: 023 5684 670 / Email: d.polders@cnvvakmensen.nl

Ben je nog geen lid, dan is dit misschien wel de tijd om lid te worden. Heb jij je nooit afgevraagd waarom andere groepen werknemers alles voor elkaar krijgen? Dat komt doordat ze een hoge organisatiegraad hebben. Veel medewerkers zijn lid van een vakbond. Daarom Word nu lid en krijg dan een cadeaubon van Rituals of BOL.com t.w.v. 25 euro. Bovendien profiteer je de eerste 6 maanden van 50% korting op de contributie.

 • Deskundig advies over werk en inkomen 
 • Rechtshulp voor werk en privé 
 • Hulp bij je belastingaangifte 
 • Korting op verzekeringen 
 • Informatie en advies bij ziekte

 Wil je lid worden, vul dan de bon hieronder in en stuur deze op of meldt je aan via de website https://www.cnvvakmensen.nl/klm

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid