Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

"Invoering vliegtaks kost duizenden euro's"

Ongeveer 300 werknemers van KLM, Transavia, Martinair en Schiphol protesteren vandaag in Den Haag tegen de invoering van een vliegtaks. De demonstratie is een initiatief van de ondernemingsraden en wordt gesteund door CNV Vakmensen.

De vliegtaks - een belasting op vliegtickets - is opeens weer actueel geworden, nu het kabinet met oppositiepartijen onderhandelt over de begroting van volgend jaar. CNV Vakmensen ziet niets in de herinvoering van de vliegtaks. "De vliegtaks leidt tot een grote verstoring van onze concurrentiepositie", stelt CNV-bestuurder Dolf Polders. "Het aantal passagiers en daarmee de werkgelegenheid zal sterk afnemen. Dan gaat het om duizenden banen. Wij zien de herinvoering van een vliegtaks daarom helemaal niet zitten. In 2008 werd de vliegtaks ook al eens ingevoerd, maar een jaar later alweer afgeschaft. Dat was natuurlijk niet voor niks, daar waren sterke argumenten voor. Het is voor ons onbegrijpelijk dat de vliegtaks opnieuw serieus als plan op tafel ligt."  

Ingrijpend  

Een SEO-studie laat zien hoe ingrijpend de effecten van de vliegtaks voor de Nederlandse luchtvaartsector kunnen zijn. Een vliegbelasting van 10 euro voor passagiers met een Europese bestemming van van 20 euro voor passagiers met een intercontinentale bestemming leidt tot een afname van het aantal passagiers van 12,5 miljoen. De werkgelegenheid daalt met 12.500 tot 37.500 banen. Polders: "De luchtvaartmaatschappijen hebben het op dit moment moeilijk. We hebben als vakbond de afgelopen tijd onze verantwoordelijkheid genomen, bijvoorbeeld door bij KLM genoegen te nemen met een nullijn tot 2015. We gaan voor behoud van werkgelegenheid. De invoering van de vliegtaks zou in één klap alles kapotmaken."

Demonstratie in Den Haag

Ongeveer 300 werknemers van KLM, Transavia, Martinair en Schiphol zijn vanochtend rond 10.00 uur vertrokken vanaf het KLM-hoofdkantoor en vanaf Schiphol Plaza. De demonstratie op het Plein bij de Tweede Kamer staat gepland rond 13.00 uur. CNV-bestuurder Dolf Polders is hierbij aanwezig.

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid