Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

Wij willen een gebalanceerd akkoord bij KLM

CNV Vakmensen en de collega-vakbonden onderhandelen woensdag 11 juli verder over de grond-cao van KLM. De insteek van CNV is om samen met zoveel mogelijk collega-vakbonden te komen tot een verbeterd en gebalanceerd KLM-voorstel.

Waarom moet het beter ?

De argumenten hebben we met je gedeeld in een eerder stadium, klik hier >. In de kern komt het erop neer dat we naast de afspraken op loon en de afspraken voor uitzendkrachten vinden dat er ook een echte inhoudelijke plus zichtbaar moet zijn voor personeel met een KLM-contract.

Om dat alsnog voor elkaar te krijgen hebben we de krachten gebundeld met collega-vakbonden om te komen tot een beknopte lijst met punten die we alsnog willen realiseren om tot een gebalanceerd akkoord te komen. Een balans tussen de plussen voor eigen personeel en uitzendkrachten, maar ook tussen wat KLM aanbiedt aan het vliegend personeel en aan het grondpersoneel.

Het gaat dan om onder meer:

  1. Invoering van het moderne functiewaarderingssysteem ORBA. Dit is veel te lang uitgesteld (al decennia!) en niet invoeren kost honderden medewerkers honderden euro's per jaar. Terwijl bij wel invoeren niemand erop achteruit gaat en iedereen zijn collectieve salarisverhoging behoudt. Wat ons betreft gaan we ook op zoek naar een evenwichtige plus voor medewerkers in de MSG-schaal (die vallen namelijk niet onder de invoering van ORBA).
  2. Met behoud van een deel van je salaris minder kunnen werken op oudere leeftijd. Wat CNV betreft spreken we dat niet voor drie jaar per medewerker af, zoals al in de cao van 2016 is afgesproken (en zoals KLM voorstelt te behouden in de af te sluiten cao), maar voor vijf jaar. Een mooie maatregel voor jong en oud. Want als ouderen minder maar gezonder kunnen werken kan na jaren van stagnatie vers bloed binnenstromen.
  3. Een tegenprestatie voor wat jullie de laatste jaren hebben bijgedragen aan de gezondmaking van KLM.

De brief die CNV samen met collega-bonden heeft opgesteld vind je onder het kopje Downloads.

Verantwoord

Voor alle helderheid, CNV Vakmensen is niet van de afdeling rupsje nooit genoeg, maar wij vragen wel structurele investeringen in een modern personeelsbeleid, nu KLM-vliegtuigen nog nooit (!) zo vol zaten als het laatste half jaar. Wij vragen nu - want wanneer anders ? - financiering door KLM van gezonder naar je pensioen toewerken aan de ene kant en instroom van vers bloed bevorderen aan de andere kant. En wij vragen nu - want wanneer anders ? - financiering door KLM voor het invoeren van een modern functiewaarderingssysteem waarbinnen functies met dezelfde zwaarte dezelfde beloning krijgen. Win-windeals waar je als bedrijf en medewerker beter van wordt op de lange termijn.

Hoe verder ?

CNV Vakmensen hoopt van harte dat we binnenkort tot een cao-akkoord komen. Het is geen tijd voor korte termijnpolitiek of publicitaire haastklussen, maar voor het zetten van een grotere, maar verantwoorde stap. Het wordt niet makkelijk, maar wij willen met positieve energie een cao afspreken waar ook de stille blauwe meerderheid bij KLM gelukkig van gaat worden.

Vragen/opmerkingen

Voor vragen of opmerkingen over deze info kan je natuurlijk contact opnemen met mij opnemen, zie onderstaande gegevens. Bij CNV Vakmensen onderhandelen we samen. In onze onderhandelingsdelegatie zitten ook ras-KLM'ers Asha Mees (Ground Services) en Cock Van Der Pol (E&M). Ook kijkt en denkt er een team van actieve KLM'ers verdeeld over bijna alle gronddivisies intensief met ons mee.

Michiel Wallaard
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06-20471892
E: m.wallaard@cnvvakmensen.nl

 

 Downloads

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid