Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

CNV Vakmensen wil korte cao bij KLM

Bij de onderhandelingen over een nieuwe KLM-cao bleek de inbreng van de vakbonden al snel zó divers dat de KLM er weinig mee aankon. Daarom werd het overleg verdaagd tot 20 september. Laat duidelijk zijn: CNV Vakmensen wil een verantwoord totaalpakket. Secuur overleg is daarvoor noodzaak. Een kortlopende cao eveneens.

Waar staan we nu?

In onze vorige nieuwsbrief schreven we al dat we niet aan de wensen van de KLM tegemoet wilden komen om uiterlijk 24 augustus een inhoudelijke reactie op de KLM-plannen te geven. Niet omdat wij deze niet zouden hebben. Wel omdat wij niet willen dat alleen het grondpersoneel inlevert. Als de situatie van de KLM echt ingrijpen vereist – CNV Vakmensen onderkent die noodzaak - dan moet àl het personeel inleveren.

Overigens bleek dat alle vakbonden dat inzicht delen. Alleen de wijze waarop het tij moet worden gekeerd, verschilt nogal flink. Dit varieert van zeer concrete voorstellen, met een besparing tot pakweg 35 miljoen, tot vage voorstellen waarbij alleen duidelijk werd dat men wel ‘iets’ wil inleveren. KLM vroeg de bonden daarom om vóór 10 september met een inhoudelijke reactie te komen en met eigen voorstellen.

Verrast

Tijdens het cao-overleg werd CNV Vakmensen verrast door de verschillende bonden. Daaruit bleek namelijk dat zij wel bereid zijn om in te leveren. Uit berichten in de media werd een andere indruk gewekt. De soep wordt kennelijk niet zo heet gegeten als opgediend.

Nu duidelijk is dat alle bonden willen meewerken aan een verantwoorde bezuinigingsoperatie bij KLM, loopt CNV Vakmensen zeker niet weg voor zijn verantwoordelijkheid.

Wij blijven onverminderd van mening dat eventuele maatregelen, zoals inleveren van bepaalde arbeidsvoorwaarden, geen drie jaar mogen duren. Het gaat hier om een snelle ingreep met dito resultaat. Daarom wil CNV Vakmensen een kortdurende cao, waarbij we elke keer weer opnieuw beoordelen of inleveren van arbeidsvoorwaarden nog steeds nodig is.

Dit is niet de enige randvoorwaarde. Zodra we de inhoudelijke reactie hebben verstuurd naar de KLM zullen wij deze ook delen met onze leden. Wij onderhandelen immers namens jou.

Asha Mees – kaderlid

Cock van der Pol – kaderlid

Dolf Polders - Bestuurder CNV Vakmensen

Tel: 023 5684 670

Email: d.polders@cnvvakmensen.nl 

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid