Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

CNV stelt problemen aan de orde bij KLM

De decembermaand heeft voor het grondpersoneel van KLM weer de nodige beroering veroorzaakt. Wij hebben aandacht gevraagd voor de commotie rond het verloop van de HPO-reorganisatie. Voor de beperking van toegekende vakantiedagen bij passage. En voor de deal tussen KLM en de vliegers over pensioenen.

HPO
In het externe overleg—het overleg tussen KLM en de grondbonden—is uitgebreid gesproken over HPO. Door meerdere bonden, waaronder CNV, is het beeld naar voren gebracht dat niet alles op rolletjes lijkt te lopen. Het valt meerdere van onze leden op dat enerzijds bij sommige functies vooral de ouderen buiten de boot vallen bij sollicitatieprocedures. En dat bij andere nieuwe functies die vrij veel overlap lijken te hebben met de oude functie er toch snoeiharde selectie lijkt plaats te vinden. Waarbij loyale medewerkers wel heel gemakkelijk niet in aanmerking komen voor de nieuwe functie. 

KLM heeft hierop gereageerd dat alles volgens de regels gaat en dat er altijd objectieve criteria zijn waarop medewerkers afgewezen worden. CNV Vakmensen heeft toch soms zijn twijfels. Daarom hebben we bijvoorbeeld gevraagd om een foto van de personeelssamenstelling begin van dit jaar en eind van dit jaar zodat we beter kunnen toetsen of echt alleen objectiviteit een rol speelt. 

Dat er zoveel selectieprocedures plaatsvinden binnen HPO (en geen afspiegeling) maakt in ieder geval de ruimte voor selectie behoorlijk groot. Vraag is of die ruimte wel zo ruim benut had moeten worden bij het inrichten van de nieuwe organisatie. Het gevoel van veel afgewezenen na een “objectieve” selectieprocedure is in ieder geval niet goed en reden tot grote zorg over wat dit doet met de betrokkenheid van medewerkers. 

De vakantie van passagemedewerkers
Bij passage is de nodige commotie ontstaan over het toekennen van minder vakantieaanvragen dan in de zomer daarvoor. Daar hebben de grondbonden vragen over gesteld, waarna kort daarna duidelijk is geworden dat dit ligt aan het niet meer inbouwen van CF-dagen in het vakantiebudget maar in het rooster. Hierdoor zijn er minder vakantiedagen over om in de drukke zomermaanden toe te kennen aan medewerkers. CNV vraagt zich af of dit wel kan. Het kunnen opnemen van vakantie is namelijk een keihard wettelijk recht, dat alleen door noodzakelijke bedrijfsomstandigheden beperkt kan worden. 

Dat het voor werkgever gemakkelijker is om ook in de zomer CF-dagen zelf in te roosteren, is misschien wel geen noodzakelijke bedrijfsomstandigheid. Kortom, we pakken dit op en zullen het in het grondoverleg van januari weer aan de orde stellen. Waarbij gezegd moet worden dat we op de middellange termijn misschien wel naar een heel andere roostersysteem moeten binnen passage om de discussie die bijna elk jaar speelt tot een bevredigend einde te brengen. CNV Vakmensen zal daar het komend jaar initiatieven toe nemen. 

Vliegerpensioen
In december is ons allen ook duidelijk geworden dat KLM 100 miljoen Euro bijstort aan het pensioenfonds van de vliegers om hun pensioen (ingaand vanaf 58 jaar) te indexeren met inflatie. Daarnaast is de opzegging van deze voor Nederland uniek goede regeling door KLM weer ingetrokken. Zodat deze groep medewerkers, die grotendeels verdienen boven de Balkenendenorm, geen Eurocent hebben hoeven inleveren op hun goudgerande pensioenregeling. 

Wie dat afzet tegen de besparings-cao waar de grondmedewerkers mee hebben ingestemd mag dan ook concluderen dat er dit jaar wederom maar een domein is geweest dat zijn verantwoordelijkheid voor de toekomst van KLM echt ten volste heeft genomen. 

Ik wens een ieder die bij KLM werkt, ook de niet-grondmedewerkers die dit toevallig lezen, dan ook een vrolijk kerstfeest en een gelukkig 2017, met hopelijk ook wat zelfreflectie. 

Contact?
Voor vragen of opmerkingen kan je natuurlijk terecht bij je bestuurder. 

Michiel Wallaard
Bestuurder bij CNV Vakmensen

E: m.wallaard@cnvvakmensen.nl
M: 06 20 47 18 92

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid