Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

CNV stelt met frisse tegenzin ultimatum aan KLM

Nadat eerder dit jaar er grote commotie ontstond rond de uitbesteding van medewerkers Finance naar Budapest en India, is er helaas weer een uitbestedingsconflict ontstaan tussen KLM en haar werknemers. Dit omdat KLM niet bereid is om haar hospitality agents te detacheren.

Deze hospitality agents moeten wat KLM betreft in dienst komen van cateraar Vermaat en belanden daarmee in een omgeving waarin de bestaande arbeidsvoorwaarden zwaar verminderd zijn. Een compromisvoorstel, zowel ondersteunt door bonden als door de Ondernemingsraad, om deze medewerkers te detacheren maar verder wel de lounges onder beheer te brengen van Vermaat, is door KLM categorisch afgewezen. Bonden hebben meermalen aangedrongen op een andere sociaal vriendelijkere oplossing voor deze groep van ongeveer dertig loyale, vaak wat oudere medewerkers. Maar het mocht niet baten. Daarom stelt CNV nu met frisse tegenzin net als collega-vakbonden De Unie en FNV een ultimatum aan KLM om alsnog detachering (in plaats van verplicht overgaan naar Vermaat) te kunnen afdwingen.

Gevolgen

Dit kan betekenen dat er de komende weken acties plaatsvinden. CNV Vakmensen vindt dat heel vervelend voor passagiers en collega's die daar hinder van ondervinden. Tegelijkertijd hopen we ook dat er solidariteit is met deze collega's die, aan de onderkant van KLM's salarisladder, als ultiem middel om hun KLM-contract te behouden geen andere optie meer rest. Ten faveure van een zeer bescheiden economisch voordeel verkiest KLM het doorsnijden van de werkgeversverantwoordelijkheid boven een iets duurdere, maar voor iedere betrokken medewerker sociaal aanvaardbare oplossing.

Loonkosten besparen door uitbesteden

Zonder gelijk alle angstscenario's uit de kast te willen trekken is de redenatie voor het uitbesteden van hospitality agents, en eerder van medewerkers Finance, ook op een hoop andere functies binnen KLM toepasbaar. Met uitbesteden bespaar je namelijk loonkosten en ben je niet zelf meer verantwoordelijk als werkgever. Maar de prijs die ervoor betaald wordt, namelijk het verlies van KLM als brede werkgemeenschap waarin een waaier aan luchtvaartfuncties zijn plek heeft met goede stabiele werkgelegenheid voor zowel praktisch geschoolden als hoger opgeleiden, is er een die we als bonden niet willen betalen. En als het dan al een keer moet gebeuren, dan zo sociaal verantwoord als mogelijk.

Werk overnemen

Graag wijst CNV Vakmensen erop dat naast dat het wettelijk verboden is om extra uitzendkrachten in te zetten op plekken waar eigen personeel het werk onderbreekt, de cao KLM ook verbiedt om eigen personeel het werk te laten overnemen. In artikel 4.4 van de cao staat: "KLM verbindt zich de werknemer geen werkzaamheden te doen overnemen, die niet meer worden verricht of stagneren ten gevolge van een arbeidsconflict bij de KLM". Mocht werkgever zich daar de komende tijd niet aan houden, dan horen we het graag van jullie zodat we dit kunnen voorkomen.

Ultimatum

Het ultimatum van de bonden loopt af voor aanstaande maandag. Het spreekt daarbij voor zich dat CNV hoopt dat KLM zijn positie heroverweegt en we de acties alsnog kunnen voorkomen.

Vragen en opmerkingen

Voor vragen/opmerkingen over deze info neem gerust contact op met je bestuurder Michiel Wallaard.

E: m.wallaard@cnvvakmensen.nl
T: 06-20471892.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid