Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

Cao-overleg KLM. Onderhandelingsronde 11 nodig

Vorige week is voor de tiende dag onderhandeld over een nieuwe cao bij KLM. Een taai traject, dat inmiddels, zoals jullie misschien gelezen hebben, het laatste cao-traject is dat nog niet voltooid is bij KLM. Er is nu namelijk ook een cao bij de vliegers. Voor ons is ronde elf misschien de laatste.

Cao vliegers

KLM heeft ons vorige week een uitleg gegeven over het akkoord met de vliegers. CNV maakte er uit op dat naast een loonafspraak die in de buurt ligt van wat wij ook willen bereiken er veel extra vrije tijd is toegezegd aan de vliegers. In ruil daarvoor zijn er volgens KLM ook flexibiliteitsafspraken gemaakt, die maken dat het qua totale kosten voor KLM niet alleen een verhaal is van 4% minder werken tegen 4% meer salaris, iets wat je in de wandelgangen veel hoort.

We kunnen er veel woorden aan vuil maken, maar de idee dat dit een hele goede deal is voor de vliegende collega's blijft bij ons overeind. Dat kan, zolang er in de balans ook maar goed aan het grondpersoneel wordt gedacht. En de rekenmeesters van KLM maar niet iets financieels onverantwoords hebben afgesproken. De tijd zal ons leren of dit een voor KLM "wijze deal" is geweest....

Cao grond: Waar waren we voor de zomer

Dan onze eigen verantwoordelijkheid, de cao voor het grondpersoneel. Om het geheugen op te frissen, in juni had KLM al een akkoord op hoofdlijnen met een van de vijf onderhandelende bonden (FNV), de andere vier bonden vonden dat je op deze basis geen goede afspraak kon maken.

Wij vonden dat er naast een afdoende afspraak over loon en een aantal afspraken voor uitzendkrachten onvoldoende plussen in zaten voor het (eigen) personeel. Zo wilden wij eindelijk invoering van het (voor KLM kostenverhogende) functiegebouw ORBA, zodat veel (A&T) medewerkers weer meer groeiperspectief kregen in hun schaal. Ook wilden wij een verbeterde regeling als het gaat om minder werken met (deels) behoud van salaris, in het kader van gezond toewerken naar je pensioen. En een deal waarin medewerkers die in de MSG-schalen vallen zich meer herkenden. Voor hen was er materieel helemaal niks specifieks afgesproken.

Vervolg 

In juli en op 6 september is er intensief dooronderhandeld en zijn er een aantal punten die wij hebben aangekaart opgepakt door KLM. Maar er zijn twee redenen waarom we volgende week een extra sessie nodig hebben om een onderhandelingsresultaat voor te kunnen leggen:

a) Wij vinden dat onderhandelen samen uit samen thuis is. Je moet aandacht hebben voor de pijnpunten van alle bonden en alle groepen medewerkers in het gronddomein. Daarin kan KLM nog extra stappen zetten. De tijd en ruimte die daarvoor nodig is willen we benutten, totdat we constateren dat de onderhandelingsgrens (die we naderen) echt volledig is bereikt.

b) Wij willen dat de afspraken die op papier komen te staan zorgvuldig zijn uitgewerkt voordat we ermee naar buiten gaan en dat vraagt dat we ook een dag de tijd nemen om die teksten goed uit te werken.  

Afspraak is dat om deze twee zaken goed in te vullen bonden en KLM inhoudelijk verder communiceren na 19 september, de dag van de 11e en hopelijk laatste onderhandelingsronde. We moeten jullie dus nog even om geduld vragen. Maar daarna is het woord aan onze leden die, zoals dat hoort in een vakbondsdemocratie, mogen beslissen of CNV haar handtekening moet zetten onder een nieuwe cao.

Vragen/opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen over deze info, neem gerust contact op met je bestuurder Michiel Wallaard via 06-20471892 of m.wallaard@cnvvakmensen.nl Onderhandelen doen we bij CNV als team. In ons onderhandelingsteam zitten ook Asha Mees (Ground Services) en Cock Van Der Pol (E&M), jullie collega's. Daarnaast hebben we een bredere groep actieve leden werkzaam in bijna alle gronddivisies van KLM, die we na elke onderhandelingsronde bijpraten over de voortgang en die een kritische en zeer waardevolle bijdrage leveren aan de totstandkoming van jullie cao.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid