Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Burgerluchtvaart - Nieuws

Akkoord Transavia over verlofdagen

Bij Transavia heeft CNV met collega-bonden NVLT en FNV een akkoord gesloten over het indelen van verlofdagen tijdens de periode van de "freeze", waarin er geen vliegtuigen vliegen en dat Transavia moet overleven door (forse) overheidssteun.

Basis
De basis van de afspraken waren voor CNV principes die ook zijn toegepast bij bedrijven die in hetzelfde schuitje zitten, KLM en het Regional Jet Center Martinair:

- Opbouw is afbouw gedurende 2,5 maand (halverwege maart tot en met eind mei). Dat betekent dat er geen opbouw van verlofstuwmeren kan plaasvinden in de tijd dat met overheidssteun salarissen doorbetaald worden maar er minder werk is. Het gaat altijd om maximaal 5 dagen die je nog gewoon kan opnemen, maar die wel in deze periode ingezet worden.
- Eerst ben je zelf aan zet om deze dagen in te kunnen roosteren. Je kan een voorkeur opgeven op welke dagen je ze indeelt en in principe wordt die voorkeur ook gehonoreerd.
- Als je in deze periode al genoeg dagen hebt ingepland (maximaal 5), dan val je buiten deze verplichting. Dat geldt eveneens als je nog minder dan 5 dagen op je teller hebt staan.
- Als je werk echt nog volop doorgaat, krijgt jouw afdeling/functie van deze verplichting een ontheffing.

Overige afspraken
Naast deze basisafspraken is ook afgesproken dat een aantal cao-regels omtrent flexibiliteit anders gaan worden toegepast. Zo krijg je geen extra compensatie voor een feestdag op een dag dat je niet indeelbaar bent voor werk (maar "formeel" nog wel een dienst hebt). Ook leiden geschrapte nachtdiensten tot minder humanisatiedagen, immers die recuparatie voor een nachtdienst geniet je dan al al door het schrappen van de nachtdienst. De basis hier is dat deze afspraken tijdelijk buiten werking gesteld worden omdat de achterliggende logica er niet meer is (maar hopelijk snel weer terugkeert na deze 2,5 maand!).

De volledige afspraken in dit akkoord vind je in de bijlage, lees ze even goed door!

Vragen/opmerkingen
Voor vragen of opmerkingen over deze info neem gerust contact op met je bestuurder Michiel Wallaard via m.wallaard@cnvvakmensen.nl of 06-20471892. Net als de collega-vakbonden werken we met een versnelde stemprocedure omdat deze afspraken vrij snel genomen moeten worden. We adviseren positief, reageren kan tot en met 12 april om 12 uur. Goede paasdagen gewenst!


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid