Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Transavia grondpersoneel - Nieuws

Transavia: Geen koopkrachtbehoud voor medewerkers

In de laatste update gaf CNV Vakmensen aan dat de kans klein was op een spoedig cao-akkoord. Inmiddels heeft werkgever naar de bonden gereageerd en aangegeven dat een cao van een jaar, waarbij je voor het eerst in jaren geen koopkracht verliest, er voorlopig niet in zit. De vraag is, hoe verder ?

Geen kortlopende cao

Het voorstel van de bonden (de eerste acht maanden geen loonsverhoging, dan per 1 september 1,5% erbij en dan nog een klein beetje erbij (0,5%) als eindejaarsuitkering) voor een cao van een jaar is afgewezen. Transavia wil de boel op de lange baan schuiven en vervolgens in september verder praten over de opties voor een cao met een looptijd van twee jaar. Nu slaan wij die uitnodiging niet af als CNV Vakmensen, maar de vraag is of er überhaupt dan meer muziek zit in een cao-akkoord.

Goede zomer is nog geen goede cao

De signalen voor een goede zomerperiode bij Transavia staan volledig op groen. In die zin mag je hopen dat werkgever, als we weer om tafel zitten, eindelijk genoeg heeft van de jarenlange hand op de knip (om het bedrijf gezond te krijgen, dat moet wel gezegd worden). Echter, wij merken ook dat het voorzichtigheid troef is. Je kunt er zelfs een beetje cynisch naar gaan kijken en je afvragen of Transavia niet gewoon tijd wil kopen voordat er een wat meer gedurfde stap genomen kan worden. Is dit weinig dynamische proces niet onderhand een gebed zonder eind aan het worden ?

Op naar september

Wat CNV Vakmensen betreft moeten we in september spijkers met koppen gaan slaan. Op een gegeven moment hebben medewerkers recht op duidelijkheid en die krijg je niet door in cirkeltjes om elkaar heen te blijven draaien. Werkgever moet echt de vraag gaan beantwoorden wat een goede cao hem waard is. Dat moet beduidend meer zijn dan een kopje koffie voor de vakbondsdelegaties en een procentje erbij.

Doe mee

Het is belangrijk dat de betrokkenheid bij de totstandkoming van een cao toeneemt onder de medewerkers. Dat er zelfbewustzijn ontstaat dat er nu toch echt stappen vooruit moeten worden gezet. Want die cao komt er niet zomaar, er is creativiteit voor nodig en medewerkersbetrokkenheid. Die cao moet ook meerwaarde hebben, meer zijn dan een rituele dans over minieme bedragen.

Heb je dan ook goede ideeën om de impasse te doorbreken, of extra voorstellen die behandeld moeten worden aan de cao-tafel, aarzel dan niet om contact te zoeken met je vakbondsbestuurder via m.wallaard@cnvvakmensen.nl en 06-20471892. En heb je ongeorganiseerde collega's die ook vinden dat ze belang hebben bij loon naar werken na jarenlange stilstand ? Deel dan vooral dit nieuws met ze en bespreek eens of de organisatiegraad van bonden bij Transavia niet omhoog moet, om die rechtvaardige cao die recht doet aan de herwonnen groei van Transavia, voor elkaar te krijgen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid