Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Transavia grondpersoneel - Nieuws

Onderhandelingsresultaat bereikt bij Transavia

De vier vakbonden hebben na bijna vijftien maanden onderhandelen met Transavia een onderhandelingsresultaat bereikt voor het grondpersoneel. Dat resultaat heeft zich gevormd langs de lijnen van het akkoord dat ook met de vliegers recent is bereikt. De belangrijkste afspraken vind je hieronder.

Hoofdlijnen (net als bij de cao vliegers)

 • Een loonsverhoging van in totaal 6% in 39 maanden. 3% per 1 april 2018, 2% per 1 april 2019 en 1% per 1 januari 2020. Ook krijgen de medewerkers per 1 april 2018 nog 12 keer 0,5% van het jaarsalaris (dus 6% van het maandsalaris) eenmalig uitgekeerd.
 • Een verbeterde winstdelingsregeling, die er in de praktijk op zal neerkomen dat je afhankelijk van de bereikte winst op jaarbasis enkele procenten meer variabel loon kan verdienen dan nu. Het eerste moment waarop je dat kan merken is april 2019, wanneer de winstdeling van 2018 tot uitkering komt.

Hoofdlijnen (specifiek voor grondmedewerkers)

 • De consignatietoeslag wordt verhoogd en voortaan geïndexeerd (gaat mee met de loonontwikkeling)
 • Je kan als je wil tien jaar voor je AOW-leeftijd minder gaan werken (80%) tegen een salaris van 80%, maar wel met behoud van volledige pensioenopbouw (100%)
 • Er komt een duurzaam inzetbaarheid en vitaliteitsbudget van €700, per Grondmedewerker/per jaar beschikbaar ter verbetering van je arbeidsmarktpositie en gezondheid.

Het volledige resultaat vind je in de bijlage.

Oordeel

De vakbonden leggen dit resultaat aan jullie voor vanuit de gedachte, dat er aan de onderhandelingstafel zeker niet meer inzit dan wat hierboven staat. Het heeft paradoxaal genoeg geloond om te wachten die vijftien maanden, omdat dit resultaat behoorlijk beter is dan als we snel gehapt hadden om tot een cao te komen. En ook niet veel onderdoet voor het resultaat dat de vliegers na een turbulente stakingsdag binnensleepten.

Aan de andere kant is het niet goed dat er zoveel tijd en ook druk—denk aan de kerstkaartenactie en de staking bij de vliegers—nodig was om met veel vijven en zessen tot dit resultaat te komen. Maar goed, het oordeel is nu aan jullie, onze leden. Je stem uitbrengen kan tot 28 maart door je mail te sturen naar Judith Ten Broeke.

Vragen/opmerkingen

Heb je vragen n.a.v. deze info ? Neem gerust contact!

Judith Ten Broeke, Bestuurder
T: 06-53683339
E: j.tenbroeke@cnvvakmensen.nlOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid