Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Transavia grondpersoneel - Nieuws

Herstel Transavia: Nog geen effect voor cao-tafel

Vakbonden hebben voorgesteld aan Transavia om via een compromisvoorstel tot een cao te komen. Maar werkgever lijkt het af te gaan wijzen.

Voorstel bonden

Het voorstel van de bonden is uiterst realistisch. Voor een cao van een jaar vragen we een loonsverhoging van 1,5% per 1 september en een verhoging van de eindejaarsuitkering met een 0,5%. Net aan koopkrachtcompensatie. Maar geen grote sprongen nog qua loonontwikkeling.

Redelijkheid qua winstverdeling

Voor de goede orde, dit voorstel behelst(als je dat ook op andere domeinen, dus bij cabine en cockpit, zou overnemen als werkgever) slechts een taartpunt van de nu geprognosticeerde winst over dit jaar. Wij vragen dan ook niet om het verdampen van de weg naar boven in een structurele loonstijging, maar slechts om koopkrachtbehoud, waardoor we kunnen breken met het jarenlange verlies van koopkracht voor de Transavia-medewerker, nu de lijn naar boven weer is ingezet.

Werkgever wil vooralsnog op de rem blijven trappen

Werkgever heeft aangegeven niet verder te willen gaan dan een loonstijging van een procent en eventueel een eenmalige uitkering. De verwachting op dit moment is daarbovenop dat de winstuitkering een beetje gaat renderen. Wij vinden dat echt te karig. Nu het financieel verantwoord is om de koopkracht bij Transavia overeind te houden moet dat ook—het is allemaal niet zo ingewikkeld qua discussie—gebeuren.

Hoe verder

Binnenkort horen we definitief of Transavia dit voorstel afwijst of dat er toch gesproken kan worden over een faire deal voor een cao van een jaar. Mocht dit niet lukken, dan gaan de onderhandelingen verder met een zoektocht naar of er wel ruimte is voor een tweejarige cao.

Geef vooral je mening over de ontstane situatie aan je bestuurder Michiel Wallaard, via m.wallaard@cnvvakmensen.nl en 06-20471892! We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid