Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Transavia grondpersoneel - Nieuws

Gerechtelijk steekspel overvleugelt cao Transavia

Op 12 april wordt verder gesproken over de cao Transavia. Tijd dus voor een update van het weinig dynamische onderhandelingsspel dat tot dusver heeft plaatsgevonden. Een impasse die alles te maken heeft met de rechtbank rond adv-dagen is daar debet aan.

Zoals jullie je ongetwijfeld nog herinneren, is er bij het laatste cao-akkoord (over de cao 2013-2016) afgesproken dat het aantal adv-dagen geleidelijk per jaar wordt afgebouwd van 10 naar 4 per jaar. Dit in ruil voor (een door Transavia nagekomen afspraak over) investering in groei om werkgelegenheid veilig te stellen. In tegenstelling tot CNV Vakmensen, De Unie en de NVLT is collega-vakbond FNV hier niet mee akkoord gegaan en gaan procederen.

Er is een goede kans dat de rechter — omdat Transavia de oude cao niet heeft opgezegd voor april 2016 — Transavia opdraagt eenmalig nog wat adv-dagen uit te keren met terugwerkende kracht (tot en met april 2016). Dat betekent dat sommige medewerkers op fulltime basis tussen 2015 en april 2016 juridisch gezien nog recht (kunnen) hebben op in totaal 4/5 extra adv-dagen met terugwerkende kracht, maar daarna niet meer.

Nu hoeft dit geschil tussen FNV en Transavia natuurlijk niet via de rechter opgelost te worden. Met een nieuwe cao-afspraak met alle bonden waarin je de rechterlijke aanwijzing verwerkt door iedereen eenmalig 5 extra adv-dagen te geven, is de zaak opgelost. Maar FNV lijkt zo’n deal niet te wensen. FNV wil namelijk dat de adv-dagen boven de markt blijven hangen en volledig kunnen terugkeren in de nieuwe cao. Dat is hun goed recht, maar het maakt het onderhandelen erg moeizaam en complex.

Wat wil CNV Vakmensen dan?

CNV Vakmensen wil vooruit kijken. Het te lang uitblijven van een nieuwe cao is niet goed. Wij zijn bereid om een afspraak over een hele korte cao te bespreken met onze leden (6-9 maanden) waarin een eenmalige loonsverhoging wordt afgesproken. Maar voor langere looptijden willen we dat er (net als bij grote zus KLM) ruimte ontstaat voor een bescheiden structurele loonstijging in 2018, oftewel een loonstijging die je niet eenmalig maar elke keer terugziet in je portemonnee. En idealiter willen we ook een cao waar alle partijen zich senang bij voelen, dus naast CNV ook FNV, De Unie, NVLT en Transavia.

Vragen/opmerkingen

Wij zullen jullie op de hoogte houden van de vorderingen. Voor tips, vragen of opmerkingen (of andere zaken die spelen bij Transavia) kun je vanzelfsprekend bij mij terecht.

Michiel Wallaard
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 20 47 18 92
E: m.wallaard@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid