Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Martinair grondpersoneel - Nieuws

Martinair: cao vernieuwing

Op dinsdag 3 maart hebben wij gesproken met Martinair over de vernieuwing van de Martinair-cao. Doordat Martinair sinds 1 januari 2015 onder de cao Metalektro valt, is de cao van Martinair niet meer geldig en moeten we dus praten over het verschil van beide cao's.

Martinair-cao niet meer geldig?Misschien is het wat kort door de bocht om te zeggen dat de Martinair-cao niet meer geldig is. De cao Metalektro is een minimum cao. Dat wil zeggen, minder/slechter mag niet maar meer/beter mag wel. Dat betekent dat beide cao’s nog naast elkaar kunnen lopen totdat we afspraken hebben gemaakt hoe we met de verschillen omgaan. Bijvoorbeeld het verschil in ouderendagen of het verschil in pensioenpremie.

Vergelijk cao’sMartinair heeft een overzicht gemaakt waarin zichtbaar gemaakt is wat de verschillen tussen beide cao’s zijn en wat men met deze verschillen wil gaan doen.Uiteindelijk willen we komen tot een basis (cao Metalektro) en een bijlage (soort kop op de cao Metalektro). Daarbij gaat het om die zaken die in de Martinair-cao beter geregeld zijn dan in de cao Metalektro. Die zaken geven we niet zomaar weg.

Insteek MartinairDoor beide cao’s te vergelijken zie je duidelijk de verschillen. Martinair wil deze verschillen zo klein mogelijk maken (dus mindere arbeidsvoorwaarden) omdat ze anders (volgens Martinair) niet concurrerend kunnen zijn met de andere vliegtuigonderhoudsbedrijven.CNV Vakmensen gaat daar niet zomaar in mee. Het is een keuze van Martinair (KLM-groep) om een specifieke onderhoudspoot op te richten terwijl er al meerdere onderhoudsbedrijven zijn binnen de KLM-groep. En nu moeten ineens de kosten naar beneden?

Hoe nu verder?Op 24 maart gaan we weer verder. Dan gaan we ook inhoudelijk reageren op de verslechteringsvoorstellen van Martinair. Zoals je van ons gewend bent, zullen we je zo spoedig mogelijk na het overleg weer informeren.

  • Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief dan horen of lezen wij deze graag.
  • Heb je nog een rood-hart en belangstelling voor de cargo divisie? CNV Vakmensen heeft samen met andere vakbonden een brief aan Minister Mansveld gestuurd.

Dolf Polders - Bestuurder CNV BurgerluchtvaartTel.: 023 5684 670 / Email: d.polders@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid