Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao KLM-grondpersoneel - Nieuws

Verlofmanagement en cao-perikelen bij KLM

Zoals wel vaker geldt bij KLM en haar arbeidsvoorwaarden geldt ook begin 2018 het adagium: "Never a dull moment." Er komt alsnog een invoering van het nieuwe verlofmanagement, maar wel met een duidelijke uitzondering bij Passage. Én op het cao-front zijn er opvallende ontwikkelingen.

Verlofmanagement

Uit de net afgelopen cao vloeit nog de afspraak voort dat er een nieuw verlofmanagement ingevoerd zou worden. Je kunt hierover meer lezen, klik hier.
Uiteindelijk is met een hele nipte score en een lage opkomst qua stemmingen bij vier van de vijf grondvakbonden vóór gestemd. Inmiddels heeft ook de vijfde vakbond, NVLT, vóór gestemd, waardoor dit systeem ingevoerd gaat worden. Maar wel met drie belangrijke kanttekeningen:

  • De medewerker die vrij van dienst wil zijn op een doordeweekse feestdag hoeft daarvoor geen (bovenwettelijke) vakantiedag te gebruiken, maar mag daarvoor (aanpassing op het oorspronkelijke voorstel) een werkgeversdag inzetten, zoals bijvoorbeeld een CF. Die moet wel ontstaan zijn eerder in het jaar en het aantal werkgeversdagen mag op het moment van aanvragen niet lager staan dan -5. Je moet wel zelf aangeven dat je die dag niet een vakantiedag maar een werkgeversdag wil inzetten.
  • KLM gaat met bonden in gesprek over afdelingen waar grote stuwmeren aan verlof is. Afkoop vindt alleen plaats in overleg met de medewerker daar waar KLM aantoonbaar geen ruimte heeft geboden om afbouw van verlofstuwmeren plaats te laten vinden.
  • Een belangrijke voor Passage, de afspraak over het "werken voor elkaar" (zonder directe tegenruil) blijft het komende jaar onderwerp van gesprek. Mocht dit plaatsvinden de komende periode dan blijven de dagen daarom in beheer van de medewerker. Wij gaan op zoek naar een breed gedragen oplossing. CNV zal dit samen met de leden blijven oppakken.

Cao-perikelen

Inmiddels is natuurlijk bekend dat er een cao is afgesloten voor het cabinepersoneel. En de vliegers spelen power play met KLM om een afreken-cao af te sluiten voor 3 maanden met 1% loonstijging én bijvoorbeeld aandeleninkoop tegen een hoger bedrag. CNV Vakmensen houdt dat scherp in de gaten, maar heeft er geen zin in om als er elders goede afspraken worden gemaakt te functioneren als gekke Henkie, door met haastige spoed de voor uw werkgever meest gunstige cao af te sluiten. Wij hebben al onze voorstellen (inclusief jullie input en een stevig eisenpakket) klaar liggen op de plank, omdat alles begint bij wat je zelf wilt. Ze zullen grotendeels (met wat mooie aanvullingen die jullie hebben aangedragen) gebaseerd zijn op wat je al kan lezen op Je Achterban.
Maar we gaan ook gezien de recente ontwikkelingen niet zomaar toehappen en vlotjes de kooltjes uit het KLM-vuur halen als het elders flink knettert. Om de befaamde Chinese krijgsfilosoof Sun Tzu maar eens aan te halen: De goede krijger stelt zichzelf eerst buiten het bereik van verlies en wacht dan op een kans om de vijand te verslaan. Nu is KLM natuurlijk niet onze vijand, maar onze werkgever, maar wij waken voor misplaatste doenerigheid als elders cruciale krachtmetingen plaatsvinden die voor een juiste tactiek meegenomen moeten worden in ons onderhandelingsplan. Heb dus nog heel even geduld, wij zijn goed voorbereid en je hoort spoedig meer!

Vragen/opmerkingen

Voor vragen/opmerkingen over deze info, neem gerust contact op.

Michiel Wallaard
KLM-belangenbehartiger
M: 06-20471892
E: m.wallaard@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid