Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao KLM-grondpersoneel - Nieuws

Stem voor behoud van een goede WW bij KLM

Als je je baan kwijtraakt of ziek wordt, wil je je inkomen niet kwijtraken. Sinds vorig jaar is de wettelijke uitkering hiervoor korter. Het gaat om de WW en WGA. Vakbonden hebben landelijk geregeld dat de oude WW en WGA in cao’s wordt gerepareerd zodat medewerkers hun inkomenszekerheid behouden.

Het gaat dus om inkomenszekerheid bij ziekte of werkloosheid. In de huidige cao voor KLM-grondmedewerkers hebben we in principe al afgesproken dat we de WW en WGA voor medewerkers repareren. Nu is er meer bekend is over de uitvoering. Daarom vragen we de leden om definitief te besluiten over de reparatie van de WW en WGA.

Breng nu je stem uit voor behoud van inkomenszekerheid, hiervoor heb je deze code nodig: KLM-11731000. Om meteen digitaal te stemmen klik hier. Je kan stemmen tot uiterlijk 22 februari 2018.

Wat houdt die reparatie precies in?
Een voorbeeld: 10 maanden langer WW als je het nodig hebt.
Stel: je bent 49 jaar en je hebt bij je huidige en eerdere werkgevers in totaal 30 jaar gewerkt. Maar je bent net je baan kwijtgeraakt en je vindt niet meteen ander werk. In de oude situatie had je recht op 30 maanden WW. Nu krijg je nog maar 20 maanden WW. Daardoor beland je dus sneller in de bijstand als je bij werkloosheid geen nieuw werk vindt. Dankzij de reparatie in de cao behoud je je oude recht. 

Ook als je jonger bent, of als je arbeidsverleden korter is, heb je al gauw voordeel bij deze reparatie van de WW. De reparatie geldt ook voor de WGA, dat is een uitkering zoals de WW die geldt bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Meer inkomenszekerheid regel je samen. In een nieuwe, grote cao
Om te repareren kan KLM aansluiten bij de nieuwe verzamel-cao’s met andere bedrijven en sectoren en bij een landelijke uitvoeringsorganisatie. Als veel bedrijven meedoen blijft het betaalbaar en kun je ook in andere sectoren profiteren van de gerepareerde WW.

Wat kost het en wie betaalt het?
Deze reparatie kost geld. Landelijk is afgesproken dat de werkgevers de premie betalen voor de wettelijke WW en de werknemers de bijdrage voor de reparatie. Die is in 2018 0,2%. Bij een gemiddeld salaris is dat netto ongeveer €3,- per maand. De komende jaren kan die bijdrage oplopen, maar het mag nooit meer zijn dan 0,75%, ofwel netto ruim € 9,- per maand. Als KLM meedoet, betalen op grond van de cao alle medewerkers mee, leden én niet-leden. Kijk voor meer toelichting en meer individuele voorbeelden in de bijlagen of naar dit filmpje.

Stem voor behoud van inkomenszekerheid: stem uiterlijk op 22 februari 2018. 

Vragen/opmerkingen
Vragen of opmerkingen over deze info ? Neem gerust contact met mij op.

Michiel Wallaard
bestuurder CNV Vakmensen
E m.wallaard@cnvvakmensen.nl
M 06 20 47 18 92
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid