Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao KLM-grondpersoneel - Nieuws

Snel cao-akkoord noodzakelijk om KLM in de lucht te houden

CNV Vakmensen hoopt morgen een akkoord te bereiken met KLM over een nieuwe cao. Dit akkoord is van essentieel belang om de vrije val die KLM nu doormaakt te stoppen.

Recht op duidelijkheid en baanbehoud

KLM is bereid gedwongen ontslagen uit te sluiten als vakbonden afzien van een structurele loonsverhoging en vier vrije dagen inleveren. CNV-onderhandelaar Dolf Polders: "De medewerkers van KLM hebben recht op duidelijkheid en behoud van hun baan. Een verantwoordelijke vakbond begrijpt dat met deze toezegging de banen van ruim 30.000 medewerkers veilig zijn gesteld en KLM, een stuk nationale trots, in de lucht kan blijven."

De lessen van Fokker en Sabena

CNV Vakmensen wil niet dat er een situatie ontstaat zoals bij Fokker. Die bestond al 75 jaar en ging toch failliet. Of zoals bij Sabena. Daar werd actie gevoerd op de grote markt in Brussel terwijl Sabena al failliet was. Wanneer KLM failliet gaat, gaan ruim 30.000 banen verloren."Voor veel families zal de toekomst er somber uitzien. Dit scenario wil het CNV voorkomen en is daarom bereid om haar verantwoordelijkheid te nemen", aldus vakbondsbestuurder Dolf Polders. "Duidelijkheid over de nieuwe cao helpt KLM om haar toekomstagenda op te pakken en noodzakelijke investeringen te doen. Daarom komt er wat ons betreft snel een akkoord."

Oproep overige bonden

CNV Vakmensen roept de andere bonden op haar voorbeeld te volgen. "Het is het recht van een vakbond om het onderste uit de kan te halen en je met acties en manifestaties te verzetten tegen afzwakking van arbeidsvoorwaarden. Maar ik vraag me hardop af of een vakbond die in deze omstandigheden niet constructief is, nog wel enig besef heeft van wat echt belangrijk is voor haar leden. Laat staan besef heeft van het maatschappelijk belang dat hier speelt."

Het volgend cao-overleg tussen KLM en vakbonden is gepland voor morgen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid