Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao KLM-grondpersoneel - Nieuws

Protestactie tegen uitbesteding Finance bij KLM

Het was een indrukwekkende bijeenkomst op 25 april. Met zo’n 80 KLM’ers die werken bij Finance gingen we naar het hoofdkantoor, met bord: Stop Offshoring Finance.

De medewerkers waren van tevoren aangesproken door KLM. Ze mochten niet met de pers praten en anders volgden er sancties. Borden die ze ophingen op hun werkplek om ook aan de buitenwereld hun onvrede zichtbaar te maken, waren zo snel mogelijk verwijderd door de beveiliging. Maar de foto’s van dit bescheiden protest waren al gemaakt in wat hierdoor wel een guerrilla-actie leek. Daar kwam op de dag zelf nog bovenop dat KLM wilde dat wij met bus en al naar binnen reden om het protest onzichtbaar te houden.

Nu zijn we natuurlijk als bonden wel wat gewend, dus door wat slimmigheden hebben we toch uitgebreid voor de poort in Amstelveen gedemonstreerd, voordat we eventjes de bus instapten en langs de beveiliging reden richting het hoofdkantoor. Daar mochten we niet de kantine in, zoals aanvankelijk afgesproken, maar naar een zaaltje ernaast. Zittend. De koffie stond klaar. Maar de medewerkers schoven de stoelen weg en bleven staan in een cirkel. Vormden weer Stop Offshoring Finance met de letters. Toen kwam de KLM-delegatie binnen onder leiding van de CFO, de heer Swelheim.

Eerst was de beurt aan de medewerkers. Zij hadden ervoor gekozen om hun verbinding uit te drukken met de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. Dertig dienstjaren. Achttien dienstjaren. Veertig dienstjaren. Ze dreunden hun loyaliteit op en overhandigden het bord met de totaalscore: 3700 dienstjaren bij KLM. Zoveel levensjaren gestopt in dit bedrijf. Maar hun werk moet goedkoper. Naar India. Naar Hongarije.

De heer Swelheim gaf aan dat het hem wat deed en zijn ongemak was merkbaar. Hij kwam vervolgens ermee dat KLM haar best zou doen om een zo groot mogelijke retained organisatie te behouden. Dat het proces zorgvuldig doorlopen was. Met andere woorden: met procestaal. Het antwoord van “de bedrijfseconomische ratio” op de vraag naar “de moraal”. Doelrationaliteit versus de dagelijkse leefwereld van mensen van vlees en bloed. Het was een pijnlijk, maar ook indrukwekkend moment. Werelden die botsen maar die je alleen kan verenigen door te luisteren naar elkaar.

Wij zijn niet gek als vakbonden. De luchtvaartwereld verandert en de veilige, protectionistische omgeving is er niet meer. Daarom sluiten we besparings-cao’s af. Hebben we tegen het overgrote deel van de pijnlijke reorganisaties ja gezegd. Zijn wij bereid om automatisering te omarmen, ook bij Finance. Maar we zeggen nee tegen lage lonenmigratie waardoor je hetzelfde werk dumpt in het buitenland als er ook vooruitstrevende alternatieven zijn. Daarom zetten we hier een streep. Het is tijd om te luisteren.

Vragen/opmerkingen
Voor vragen of opmerkingen (of andere zaken die spelen KLM) kan je vanzelfsprekend terecht bij mij.

Michiel Wallaard
bestuurder CNV Vakmensen
M 06-20471892
E m.wallaard@cnvvakmensen.nl

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid