Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao KLM-grondpersoneel - Nieuws

Overleg met KLM over HPO Finance&Verlofmanagement

Afgelopen week kwam er een zeer teleurstellend bericht binnen vanuit KLM over HPO Finance, waar CNV niet gelukkig mee is. En is er verder gesproken over het vereenvoudigen van verlofmanagement, een beetje een hoofdpijndossier inmiddels.

HPO Finance

Over HPO Finance heeft CNV vorige week de mededeling ontvangen dat KLM niet bereid is om zijn besluitvorming (verplaatsing van het administratieve werk naar Hongarije en India) te herzien. Als extra argument is nu ingebracht dat een deel van het werk behouden in Nederland zou leiden tot versnippering van het werk en daarmee verlies van efficiëntie. CNV Vakmensen ziet echter dat als (kosten)efficiëntie altijd het cruciale argument moet zijn je dan nog veel en veel meer zou kunnen uitbesteden binnen de KLM-organisatie.

Wij opereren daarom graag vanuit een andere waarde, namelijk dat KLM in de eerste plaats een brede werkgemeenschap is, niet alleen een spaarrekening voor de aandeelhouders. Natuurlijk moet er winst gemaakt worden, maar niet ten koste van een race naar het putje door alles wat goedkoper kan in het buitenland ook maar daarheen te brengen. Als er geautomatiseerd moet worden, dan zoveel mogelijk in Nederland. Wij zijn in afwachting van alternatieve plannen vanuit Finance-medewerkers, die zich richten op zoveel mogelijk behoud van werk in Nederland, om de discussie met KLM stevig aan te kunnen de komende weken.

Het is daarbij goed te beseffen dat wat CNV betreft dit geen pure HPO Finance discussie betreft. Er staan meer onderdelen op de nominatie om uitbesteed of verkocht te worden (bijvoorbeeld het Jet Center). CNV wil voorkomen dat hierdoor precedentwerking ontstaat die leidt tot vergaande ontmanteling van de KLM-grondorganisatie. 

Verlofmanagement

Er is ook verder gediscussieerd over hoe we de cao-afspraak om het verlofmanagement eenvoudiger te maken gaan uitvoeren. Een daarbij geopperde denkrichting is om af te zien van de door KLM gewenste afschaffing van diensten onder een werkgeversdag (zoals CF en Extra Rust). Dit om te voorkomen dat KLM creatief gaat roosteren, bijvoorbeeld zo veel mogelijk dit soort dagen in een weekend inplannen om de ploegendiensttoeslag omlaag te halen. 

In ruil daarvoor zou KLM echter dan ook nog steeds je ploegendiensttoeslag omlaag kunnen halen wanneer je zelf in een reeks van minder dan vijf dagen vrij neemt in het weekend (KLM wilde dit afschaffen als tegenprestatie). CNV is er nog niet over uit of dit nu wel zo’n goede oplossing is. We lopen hierdoor namelijk wel de forse plus mis van doorbetaalde vrije dagen in het weekend en de vraag is of je dit wel moet willen. Maar we zullen de komende weken zorgvuldig verder op zoek gaan naar een rechtvaardige uitkomst. En hebben daar—zoals we jullie recent ook aangaven—vier heldere uitgangspunten bij: 

  1. Geen instemming zonder ledenraadpleging
  2. Financiële compensatie wanneer (sommige) medewerkers erop achteruitgaan
  3. Speciale afspraken voor toepassing van CL als werkgeversdag (KLM heeft nu voorgesteld om de situatie bij Passage te bespreken met de groepscommissie en de bonden om daar een voor iedereen bevredigende oplossing voor te vinden)
  4. Een duidelijke afspraak op papier met KLM dat er geen roosters kunnen ontstaan die puur ingegeven worden door het verlagen van ploegentoeslag ten opzichte van de huidige situatie (bedrijfsdrukte moet leidend zijn en blijven).

CNV verwacht dat deze zomer de discussie over het verlofmanagement zich voortbeweegt. We houden jullie op de hoogte! 

Vragen/opmerkingen

Voor vragen of opmerkingen (of andere zaken die spelen bij KLM) kan je vanzelfsprekend terecht bij Michiel Wallaard, via 06-20471892 of m.wallaard@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid