Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao KLM-grondpersoneel - Nieuws

Leden CNV Vakmensen stemmen in met cao KLM

De leden van CNV Vakmensen hebben afgelopen week kunnen stemmen over de cao KLM Grond. Van de uitgebrachte stemmen waren 88,68% voor en 11,32% tegen het omzetten van het onderhandelingsresultaat in een cao. Dat betekent dat CNV Vakmensen instemt met de nieuwe cao.

Stemverklaringen

CNV dankt zijn leden voor het uitbrengen van hun stem en voor de bijbehorende stemverklaringen. Aan de ene kant omdat het leuk is om na hard werken als onderhandelingsdelegatie complimenten te krijgen. In veel van jullie reacties geven jullie aan blij te zijn met dat we hebben dooronderhandeld en niet gelijk zijn meegegaan in het akkoord tussen collega-bond FNV en KLM. Dat heeft geloond. Want zonder onze opstelling was bijvoorbeeld de invoering van het nieuwe functiegebouw ORBA, met voor veel KLM'ers in het huidige A&T-systeem meer salarisperspectief, misschien wel voor altijd uitgebleven.

Maar jullie stemverklaringen, ook die van de tegenstemmers!, geven ons ook inzicht in wat te wensen overlaat. Prominentere aandacht voor de belangen van personeel in de MSG-schalen bij de cao-onderhandelingen bijvoorbeeld. Wij hebben ook de wens van veel leden om te komen tot een voor iedereen gelijke winstdeling genoteerd. Én de wens dat ook bij toekomstige akkoorden de balans bewaakt wordt. Tussen de belangen van het eigen en het ingehuurde personeel, tussen dagdienst en wisseldienst en tussen het vliegend personeel en het grondpersoneel bij KLM.

Wat dat laatste betreft is er goed nieuws te melden. Voor het eerst sinds 31 december 2014 lopen alledrie de cao's van KLM (cockpit, cabine en grond) weer af op dezelfde datum: op 31 mei 2019. Dus is er ruimte voor gezamenlijk onderhandelen volgend jaar.

Tijd voor gebalanceerde arbeidsvoorwaarden

Het vroeg veel evenwichtskunst, maar de onderhandelingsdelegatie van CNV heeft samen met onze club van actieve leden en de vele input van anderen geprobeerd te knokken voor een gebalanceerd cao-resultaat. Vind je het belangrijk dat dit geluid versterkt wordt bij KLM, misschien wel omdat je vindt dat die balans nog steeds niet voldoende is? Vraag dan eens aan je collega's of ze ook willen lid worden van dé vakbond die werkt aan rechtvaardige, evenwichtige arbeidsvoorwaarden bij de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Dat kan via bijvoorbeeld https://www.cnv-ledenwerven.nl/ 

Vragen/opmerkingen

Voor vragen of opmerkingen over deze info kan je natuurlijk terecht bij je bestuurder Michiel Wallaard via 06-20471892 of m.wallaard@cnvvakmensen.nl Je kan je opmerkingen ook achterlaten op https://www.jeachterban.nl/klm

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid