Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao KLM-grondpersoneel - Nieuws

KLM Positieve jaarcijfers, maar.......

Vorige week zijn de cijfers over 2015 bekend gemaakt. Deze positieve jaarcijfers zijn beter dan 2014 maar zijn niet goed genoeg. Volgens de heer Elbers is de Operationele Marge nog veel te mager om de investeringen voor de toekomst mogelijk te maken.

Kleine stapjes vooruit dankzij Perform 2020

Vrijdag 19 februari hebben wij een presentatie gekregen over de jaarcijfers van 2015. Deze jaarcijfers zijn beter dan die van 2014. De positieve jaarcijfers zijn wel vertekend door de lage brandstof prijzen en de dure dollar (ten opzichte van de euro). Maar ook zonder deze invloeden gaat het de goede kant op, zo zijn de kosten per eenheid gedaald. Uit de presentatie van KLM blijkt dat de Perform acties hun resultaat beginnen op te leveren, maar het zijn nog kleine stapjes.

Pensioenen

De cijfers zijn ook flink vertekend door de voorzieningen die KLM moet hebben (op de balans) voor het eventueel bijstorten in de verschillende pensioenfondsen. Alle drie de pensioen­fond­sen kennen een tekorten- en overschotregeling. Als er te veel geld in de pensioenfondsen zit krijgt KLM geld en als er te weinig geld in zit moet KLM betalen. KLM moet pas echt betalen wanneer de dekkingsgraad van een pensioenfonds te laag is. Dit volgens normen van De Nederlandsche Bank. Daarom wil KLM voor alle domeinen afspraken maken over een nieuwe toekomst bestendige pensioenregeling.

KLM mag groeien

Omdat KLM afgelopen jaar afspraken heeft gemaakt met de vakbonden om de kosten omlaag te brengen en de productiviteit te laten groeien, mag KLM in z’n totaliteit groeien. Dit terwijl Air France in 2016 enigszins zal gaan krimpen en groei daar pas mogelijk is bij vergelijkbare afspraken. Door het mogen/kunnen groeien zijn er meer mensen nodig. Hierdoor kunnen de mensen, die door de invoering van HPO boventallig dreigen te worden misschien sneller een andere baan vinden binnen KLM. Dat was al een scenario waar rekening mee gehouden werd toen wij eerder met KLM spraken over het loslaten van het “keeping the family” concept.

Winstdeling

Gezien de positieve cijfers is de grote vraag “komt er een winstdeling?”. De cijfers daarvoor moeten eerst nog officieel worden vastgesteld, maar de verwachting is dat er inderdaad een winstdeling gaat komen. Hoeveel deze zal zijn is nu nog niet bekend, maar als we meer weten zullen we je daarover informeren.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief dan horen of lezen wij deze graag.

Asha Mees – kaderlid
Paul Habets – kaderlid
Dolf Polders - Bestuurder CNV Burgerluchtvaart
E: d.polders@cnvvakmensen.nl 
M
: 06-51602050

De juiste richting bepalen we samen
Wordt nu lid, de eerste zes maanden met 50 procent korting!

Actie voor KLM medewerkers: cadeaubon

Speciale actie voor KLM-medewerkers: iedereen die lid wordt, mag kiezen uit een beautybon of cadeaubon van Bol.com t.w.v. € 25,-.

Met een lidmaatschap ben je goed verzekerd van:
  • snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen;

  • complete gezinsrechtsbijstand; 

  • speciaal voor KLM-medewerkers: geen wachttijd als je een kwestie hebt;

  • hulp bij je belastingaangifte; 

  • bijstand op het gebied van werk en inkomen.

Lidmaatschapskosten? Die heb je zo terugverdiend:
  • eerste half jaar 50 procent korting op de contributie;

  • korting op verzekeringen; 

  • fiscale korting op de contributie;

  • aantrekkelijke kortingen met je ledenpas.

Vul de bijgesloten bon in (zie downloads) of ga naar www.cnvvakmensen.nl/klm. Deze actie duurt tot 1 mei 2016. Zie de voorwaarden op de site.

16-695/DP/rd