Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao KLM-grondpersoneel - Nieuws

KLM klimt in financiële zin verder uit het dal

Om nou te spreken over een rooskleurige situatie gaat te ver. Maar ondanks dat Air France-KLM in het eerste kwartaal meer verlies heeft geleden dan het jaar daarvoor, wezen de onderliggende cijfers op wat structurele positieve ontwikkelingen.

Gecorrigeerd voor wisselkoerseffect is het bedrijf winstgevender geworden. De productiviteit is toegenomen. De totale loonkosten zijn lager dan het jaar ervoor. En het belangrijkste, de constant dalende trend in de prijs van een vliegticket lijkt af te vlakken terwijl de omzet stijgt. Dit alles is ook terug te zien in de aandelenkoers, die na de bekendmaking van de cijfers weer op het hoogste niveau staat sinds maart vorig jaar.

Zorgpunten
Toch zijn er wel degelijk kanttekeningen te plaatsen bij deze cijfers. De productiviteitswinst bij KLM was op jaarbasis wel 5% maar bleef bij Air France steken op 1,8%. Er wordt dus ongelijk bijgedragen aan het gezonder maken van KLM. We moeten daarnaast eens nader bekijken bij KLM welke medewerkers er aan die productiviteitsstijging het meest hebben bijgedragen.

Ook wordt er binnen onderdelen van het bedrijf flink geklaagd over werkdruk, is het ziekteverzuim hoog en kunnen mensen soms moeilijk hun verlofdagen opnemen hierdoor. Dat betekent simpelweg dat de productiviteitswinst misschien ook deels niet duurzaam is op de langere termijn. Als je de operatie tenminste goed draaiende wil houden en ook de medewerkerstevredenheid omhoog wil krijgen.

Tot slot is het goed om ook de brandstofprijzen te blijven benoemen. Alhoewel de kosten gecorrigeerd voor wisselkoersen niet op zijn gelopen blijft er sprake van grote onzekerheid over de toekomstige kosten van de kerosinerekening. Het is daarom echt nog te vroeg om er maar vanuit te gaan dat KLM weer tegen een stootje kan.

Vragen/opmerkingen
Wij zullen jullie op de hoogte houden van de vorderingen! Voor goede tips, vragen of opmerkingen (of andere zaken die spelen bij KLM) kan je vanzelfsprekend terecht bij Michiel Wallaard via onderstaande contactgegevens.

Michiel Wallaard
CNV Vakmensen
T 06 20 47 18 92
M m.wallaard@cnvvakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid