Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao KLM-grondpersoneel - Nieuws

CNV Vakmensen akkoord cao KLM grondpersoneel

CNV Vakmensen heeft samen met KLM en de overige bonden zojuist een akkoord bereikt voor een nieuwe cao voor het grondpersoneel van KLM voor de duur van 18 maanden. Het CNV heeft afgedwongen dat er tot 2020 geen gedwongen ontslagen zullen plaatsvinden bij de gronddivisies van de luchtvaartmaatschappij. CNV onderhandelaar Dolf Polders: "Het personeel is opgelucht dat gedwongen ontslagen definitief van de baan zijn. Het CNV roept KLM, cockpit- en cabinepersoneel op ook snel een akkoord te bereiken om de cao definitief te maken. Dat is in het belang van alle medewerkers en het in zwaar weer verkerende KLM.

Het resultaat

De leden van het CNV maakten zich grote zorgen om de toekomst van KLM. Daarom wensten zij snel een akkoord, omdat een cao-akkoord de verlieslatende onderneming helpt om de noodzakelijke investeringen te doen. Met dit akkoord is deze wens ingewilligd. Er komt een vrijwillige vertrekregeling voor personeel dat wil gaan. Samen met natuurlijk verloop maakt dit gedwongen ontslagen onnodig. "Verder vinden we het belangrijk dat KLM de bestaande scholingsmogelijkheden die zij aan haar medewerkers biedt overeind blijven. Het personeel krijgt voor de duur van de cao zelf zelfs een toeslag op het loon van 1,5 procent. Dit financiert KLM uit de verlaging van de pensioenpremies (witteveenkader) die per de regering per 1 januari van dit jaar heeft laten ingaan. Om de productiviteit op de werkvloer te verhogen, zullen de extra vrije dagen die werknemers nu vanaf hun vijftigste krijgen, voortaan pas ingaan tien jaar voor de pensioendatum. Het CNV zal dit resultaat met een positief advies aan haar leden voorleggen", aldus Polders.
 

Oproep aan cockpit- en cabinepersoneel: nu jullie nog!

CNV Vakmensen wilde een situatie zoals bij Fokker voorkomen. Die bestond al 75 jaar en ging toch failliet. Of zoals bij Sabena. Daar werd actie gevoerd op de grote markt in Brussel terwijl Sabena al failliet was. Wanneer KLM failliet gaat, gaan in totaal ruim 30.000 banen verloren. Polders: "Voor veel families zal de toekomst er somber uitzien. Dit scenario wil het CNV voorkomen en daarom hebben we onze verantwoordelijkheid genomen. Om van een definitief akkoord voor heel KLM te spreken is er ook een akkoord nodig tussen KLM en het cockpit- en cabinepersoneel. Deze partijen onderhandelen seperaat. Daarom roepen wij hen op ook snel tot een akkoord te komen zodat de cao definitief kan worden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid