Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Brood en zoetwaren - Nieuws

Stemming eindbod cao Bakkersbedrijf

Onze cao Bakkersbedrijf is al enige tijd verlopen. We zijn ook al maanden aan het onderhandelen over een nieuwe cao. Dit verloopt traditiegetrouw altijd langzaam, moeizaam en in kleine stapjes. Zo ook nu.

In eerste instantie wilden de werkgevers bijna alle toeslagen afschaffen, geen loonbod en de verbeteringen uit de besparingen laten komen. Dat is gelukkig gaandeweg het proces bijgedraaid, maar toch blijft een deel van het eindbod bestaan uit het principe eerst iets inleveren om iets anders terug te krijgen.

Negatief advies

We hebben na al die maanden van onderhandelen nu een eindbod gehad. Dat betekent dat we uitonderhandeld zijn, dat de werkgevers niet verder willen praten en feitelijk niets meer voor jou als hard werkende werknemer en voor jouw inzet overhebben. Een eindbod leggen we altijd negatief voor, wat wil zeggen dat de mensen die onderhandelen het negatief voorleggen, de cao-commissie instemt met het negatieve advies. Uiteraard beslissen de leden of zij het daar mee zijn. Jij kunt nu met dit eindbod instemmen of het afwijzen.

Eindbod op hoofdlijnen

 1. Per bedrijf moet er een urenbank komen waar alle extra uren, inclusief de toeslagen, in tijd in komen. Deze urenbank wordt enkele keren op nul gezet, dat is het afrekenmoment. Voordeel voor de werkgever is flexibiliteit en lagere kosten, voordeel voor de werknemer is vrije tijd die hij zelf kan benutten. Wij zijn geen tegenstander hiervan, maar dit voorstel is te eenzijdig met een te groot voordeel voor de werkgever. Zo willen wij een kleine omvang, zeggenschap, en de toeslagen wel betaald krijgen. In dit geval ben je al je extra uren en toeslag kwijt.
 2. In veel bakkerijen wordt de rooster aanzeg periode van 4 weken met voeten getreden. Wij willen deze wel verkorten, maar dan ook naleven. Werkgevers niet.
 3. Wij willen verbeteringen op de vitaliteitsregeling, werkgevers niet.
 4. De werkgevers waren bereid, als afgeleide van de dagen van de vitaliteitsregeling, wel iets te doen aan de wachtdagen met ziekte, maar tegelijk moest de doorbetaling bij ziekte in de eerste maand wel naar beneden. Het voorstel is het net niet, helaas.
 5. Toeslagen wilde de werkgevers eerst vergaand afschaffen, maar uiteindelijk op twee momenten toepassen: de toeslag werken op Koningsdag en de avond toeslag voor een feestdag.
 6. De werkgevers waren wel bereid om te investeren, zij het beperkt, in scholing. Ook in onbetaald verlof voor mantelzorg en fiscaal vriendelijke jubileum-uitkering.
 7. De werkgevers boden uiteindelijk 1% en 0,5% over een periode van 1,5 jaar in loon. Dat is naar onze mening met een verbeterende economie, meer verkopen en hogere marges echt minimaal.

Het volledige eindbod kun je onderaan deze pagina downloaden. Vervolgens kun je tot 18 februari hier je stem uitbrengen.

Vervolgproces

Als de leden na de stemming het negatieve advies overnemen, dan wijzen we het eindbod af en wordt de uitslag negatief. Dat feit melden wij bij de werkgevers. Wil men dan niet opnieuw of verder onderhandelen, dan gaan we als CNV Vakmensen formele statutaire vergaderingen houden. Dat betekent oproepen tot actie en stakingen. Vanaf dat moment roepen wij alle leden op om in actie te komen. De cao commissie wordt dan automatisch het actie-comité, dat gaat plannen en samen met de leden op locatie de acties gaat uitvoeren.

Standpunt bepalen

Vanaf nu is het nu niet: "Veel succes ik hoor het wel". Vanaf nu moeten de leden ook hun standpunt bepalen tegenover de werkgevers en laten blijken dat als je het eindbod afwijst we zullen zien, voelen en horen dat het een negatief en ondermaats bod is aan de werknemers. Zeker op loon en gevraagde flexibiliteit. Geen nieuwe cao is beter met dit eindbod.

In de download onderaan deze pagina kun je het formele eindbod lezen, zien wat je werkgever over heeft voor je inzet, en vooral wat hij nog extra wil hebben en afpakken. Je kunt tot 18 februari hier stemmen.

Mede namens de cao-commissie: Dank voor u reactie!

Henk van Beers
Bestuurder
M: 06 20 35 25 54
E: h.vanbeers@cnvvakmensen.nl


Download eindbod_werkgevers_CAO_Bakkersbedrijf.pdf

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid