Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Brood en zoetwaren - Nieuws

Preventie beroepsziekte in de bakkerijsector

De afgelopen weken is er nogal wat commotie geweest rondom asbest in de ovens en mogelijke asbest afzet op brood. In de uitzending van Zembla en latere berichtgeving is melding gemaakt van asbestkanker in buikvlies of longen, welke vaak reeds jaren geleden is ontstaan.

Ovens met astbestisolatie

Het is bekend dat, in veel oude ovens, asbest als isolatiemateriaal is gebruikt. Voor 2024 moet alle asbest uit Nederland verwijderd zijn, maar dat neemt niet weg dat er nu nog wel ovens zijn met asbestisolatie. Dit is niet alleen in de bakkerijsector, maar in veel meer bedrijfstakken het geval. In de afgelopen jaren waren er veel vervangingsprogramma’s en dat zal de komende tijd doorgaan.

Grondstofallergie en benauwdheid

In onze sector is er een gezondheidsbewakingssysteem, waar u de afgelopen jaren op geattendeerd bent middels persoonsgerichte post. Dit systeem is specifiek gericht op het vroegtijdig onderkennen van de zogenaamde grondstofallergie. Deze allergie kan in sommige gevallen leiden tot benauwdheid. Er zijn veel preventieve maatregelen en ook persoonsgebonden aanpassingen van de werkplek te realiseren. Maak van dit preventieve programma gebruik, bij twijfel kunt u ook zelf contact opnemen via www.blijmetstofvrij.nl

Advies en bijstand

Daarnaast, mocht u ondanks alle preventieve maatregelen in de sector toch klachten ondervinden vanwege een beroepsziekte, dan kunt u zich uiteraard tot ons richten voor bijstand en advies. Onze adviseurs en juristen staan u graag bij.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid