Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Brood en zoetwaren - Nieuws

Loon en vervroegd uittreden Zoetwaren

In december zei CNV Vakmensen tegen de werkgevers: 0,4 % loonsverhoging is echt te weinig. Ga terug naar je collega-werkgevers. Vraag hen om meer mandaat, en kom terug met een hogere loonsverhoging. We hoopten toen ook dat de werkgevers in februari meer perspectief zouden zien.

Op 16 februari komen de werkgevers met een antwoord. Dat is spannend. Want jullie zeggen steeds tegen ons: het gaat nog best goed in ons bedrijf. En werkgevers zeggen: het gaat slecht in ons bedrijf.

Toelichting loon
De werkgevers zeggen dat zij best meer dan 0,4% loonsverhoging willen betalen. Maar dan moeten wel de langdurig zieke collega's loon inleveren. Je snapt dat we daar nooit mee zullen instemmen.
Als je langer dan een half jaar ziek bent, is er meestal echt iets aan de hand. Het is asociaal om je zieke collega jouw loonsverhoging te laten betalen. Daarop zeggen de werkgevers dat als de zieke collega's niet inleveren, zij het houden op 0,4 % loonsverhoging voor iedereen.
De werkgevers zeggen ook: ja, maar wij betalen extra pensioenpremie. Dat klopt, maar dat doe jij ook. Kijk maar op je loonstrookje. En je bouwt ook nog eens minder pensioen op voor die extra premie. Dus de werkgevers komen hier nog goed van af.

Vervroegd met pensioen
Je hebt het vast in het nieuws gehoord: de Eerste Kamer heeft besloten dat je eerder met pensioen mag. Er is alleen een "maar": de werkgever moet dat wel betalen. En dus moeten we het eerst nog in de cao zetten. Het gaat om ongeveer € 64.000 als je drie jaar eerder stopt met werken. Gelukkig is hier ook subsidie voor.
Op 27 januari heeft CNV Vakmensen samen met de andere bonden en werkgevers besloten om de subsidie aan te vragen. Hiermee staat de regeling nog niet in de cao. Want de subsidie dekt natuurlijk niet alle kosten. Maar hiermee hebben we wel een eerste stap gezet richting drie jaar eerder met pensioen. Als het allemaal doorgaat, is het alleen voor de jaren 2021-2025. Want daarna gaat het nieuwe pensioenstelsel in.

Praat mee op JeAchterban
Blijf op de hoogte van de onderhandelingen en praat mee over de onderwerpen op JeAchterban.nl/zoetwaren.

Heb je nog andere vragen, neem dan contact met mij op.

Roel van Riezen, onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 5160 2034 / E r.vanriezen@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid