Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Brood en zoetwaren - Nieuws

Enquête voor de nieuwe cao Bakkersbedrijf

Nog tijdens de drukte van de zomervakantie is er nieuws over de cao Bakkersbedrijf. Zoals je wellicht nog weet, is de vorige cao afgesloten of feitelijk verlengd. Behalve modernisering van de cao, of werkgroepen die aan de slag gaan en verhoging van de lonen, zijn er geen wijzigingen.

Cao en Covid-19 
Aan vernieuwing is gewerkt totdat rondom de feestdagen eind 2019 ineens de berichten over Covid-19 of Corona kwamen. Eerst was het ver weg in China. We hebben het toen lacherig afgedaan, maar daarna werd het serieus. Uiteindelijk werd het een ramp op het vlak van gezondheid, voornamelijk in het zuiden, en voor de economie van het hele land. Die economische impact zal de komende jaren nog steeds voelbaar zijn. We verwachten veel meer werklozen, de staatsschuld loopt op en de gevolgen voor de individuele werknemers en hun gezinnen zijn nog niet op de juiste waarde in te schatten. 

Pensioen 
Daarnaast is het laatste jaar, mede door de snel ingetreden recessie, een zeer tegenvallend jaar geworden voor het pensioenfonds. Voor een deel kan de uitwerking van het pensioenakkoord wellicht ruimte bieden, maar we moeten nog wel veel sectorale zaken voor het bakkerspensioenfonds afspreken. De dekkingsgraad is slecht. We moeten, of we dit willen of niet, meer premie gaan inleggen dan wel een lagere opbouw toezeggen aan de deelnemers. 

Kortom: we zijn wel eens in betere tijden aan de cao-onderhandelingen begonnen en tegelijk hebben we genoeg zaken om op te pakken en af te spreken. Voor de pensioenveranderingen hebben we wel wat meer tijd, maar lang wachten is niet in het belang van werknemers. Eind 2020 moet wel duidelijk zijn: meer premie inleggen of de toezeggingen opbouw verlagen. 

Economische gevolgen 
Wij hebben gezien dat sommige bedrijven extreem goed gedraaid hebben de afgelopen periode, met name aan het begin van de smart lockdown. Helaas voor sommige bedrijven was de omzet minder omdat ze normaal aan een derde kanaal leverden en dat viel weg. Daarnaast zijn bedrijven die vooral aan horeca en andere sectoren leverden, vele weken gesloten zijn geweest. Onderzoeken die recent gehouden zijn bevestigen dit beeld. Omzet in algemene zin is ongeveer 8-10% geweest, waarbij de toekomst onduidelijk is en blijft. 

Vul de enquête cao Bakkersbedrijf in 
Veel is dus ongewis, maar we moeten verder met de cao anders verloopt deze en vallen veel rechten weg voor werknemers die werken bij werkgevers die geen lid zijn van NBOV of NVB. We hebben daarom een enquête gemaakt met vragen over de stand van zaken bij jou in het bedrijf.  Klik hier om de enquête in te vullen Krijg je de nieuwsbrief per post, dan kun je op internet met dit webadres de enquête invullen: https://bit.ly/32irQzs Geef jouw mening uiterlijk 31 augustus 2020 in de enquête. Wanneer we jouw input hebben ontvangen, maken wij een voorstellenbrief op. De verwachting is dat de onderhandelingen na de zomer van 2020 zullen starten. Jouw antwoorden uit de enquête gebruikt de cao-commissie voor haar afwegingen en voorstellen. Dit gaat net na de vakantieperiode plaatsvinden.

Het zijn best lastige vragen, maar de antwoorden zijn van belang om op dit moment te komen tot een goed beeld van de sector en wat in de bedrijven speelt. Ook over de vraag hoe we verder moeten met de cao in de komende jaren met de wijzigingen in de pensioenen. Dat zal gezien de omstandigheden niet gemakkelijk worden. We brengen je in september verder op de hoogte van de voortgang van de cao. Vul dus de enquête in. Alvast dank hiervoor!
Blijf gezond; mocht je nog op vakantie gaan, dan wens ik je een goede vakantie toe.

Henk van Beers, bestuurder CNV Vakmensen
E h.vanbeers@cnvvakmensen.nl / M 06 2035 2554
 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid