Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Brood en zoetwaren - Nieuws

CNV Vakmensen betreurt opheffing PBO’s

“Hier wordt een systeem volgens de grondbeginselen van het poldermodel grondig om zeep geholpen; terwijl het al tientallen jaren goed functioneert.” Bestuurder Leo Bons van CNV Vakmensen stelt het met spijt vast als hij het regeerakkoord naleest op de toekomst van de PBO’s, de publieksrechtelijke bedrijfsorganisaties. “Een efficiënte werkwijze wordt nu bij het afval gezet en ingeruild voor een aanpak die veel ruimte biedt aan mislukking.”

Leo Bons doelt met dat laatste op de financiering van de huidige PBO’s. “Via de wet is die financiering nu geborgd. Alle deelnemers betalen zo verplicht mee aan de versterking van de eigen sector. Vanuit eigen belang en dus een gezamenlijk belang. Dat laatste dreigt straks weg te vallen als het ministerie alles naar zich toe trekt. Maatregelen verliezen hun draagkracht omdat de sectorale taak een overheidstaak wordt. Dat is iets wat de sector niet kan gebruiken.”

Bons vindt de afschaffing van de PBO’s om nog een andere reden merkwaardig. “We hadden al hard gewerkt met z’n allen en de voorheen zeven PBO’s omgevormd tot een productschap. Met nog altijd hét grote voordeel van de PBO: opgezet met grote kennis van de werkvloer en de aanbod- en vraagverhouding in de branche. Via de weg van de PBO werd en wordt heel efficiënt gewerkt. Iedereen weet daar waarover men praat. Een constructie van korte lijnen en parate kennis, die daardoor leidt tot efficiënte en innoverende samenwerking binnen de sector. In elk geval doeltreffender dan de organisatie zoals het beoogd kabinet die nu voor ogen heeft.”

De PBO regelt de afstemming tussen agrofood (verwerkende industrie) en land-/tuin- en akkerbouw en via de bedrijfsschappen de ambachtelijke sectoren. Leo Bons is adviseur productschappen vanuit CNV Vakmensen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid