Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Brood en zoetwaren - Nieuws

Bijgesteld eindbod CAO Bakkersbedrijf

U kreeg twee weken geleden van ons een brief met het eindbod om te stemmen, een eindbod met wat specifieke pensioen-ingrediënten. Na bestudering door onze deskundigen, bleek de uitruil op risicobasis niet passend te zijn in het pakket van het pensioenakkoord. Mogelijk zou er een nadeel kunnen ontstaan op de langere termijn. Daarom is de stemming vorige week gestopt en opnieuw onderhandeld met een uitkomst: wederom een eindbod en een verlenging van de cao. Een bijgesteld eindbod in onze sector, in deze nieuwsbrief lees je waarom en de inhoud van het eindbod


Je weet dat de situatie van veel pensioenfondsen zorgelijk is. Dat geldt ook voor BPF Bakkers. Om uit te rekenen hoeveel geld BPF Bakkers nu moet hebben om straks de pensioenen te kunnen betalen, moet gerekend worden met een rekenrente. Doordat die rente nu laag is, moet BPF Bakkers nu veel geld in kas hebben. De resultaten van de beleggingen zijn goed, maar die kunnen niet op tegen het effect van de lage rente. Het ziet er naar uit dat BPF Bakkers daarom maatregelen moet nemen.

Wij willen daar in de cao rekening mee houden, het namelijk met elkaar verbinden. Pensioen is immers uitgesteld loon. In het vorige eindbod wilde ze het opbouwpercentage verhogen met de uitruil van het nabestaandenpensioen. In de toekomst moet dat gebeuren in het nieuw pensioensysteem. Dit leek gunstig, maar na je pensioen moet je opnieuw kiezen, dan zou de uitruil negatief kunnen uitpakken. (Omdat het nieuw pensioenakkoord tussen 2021 en 2026 ingevoerd gaat worden).

Dat wilde we zeker niet, daarom op nieuw aan tafel
We hebben nu een eindbod zonder deze uitruil. De looptijd wordt een maand langer en de loonsverhoging komt op 0,5% per 1 januari 2021. Vanaf 2022 gaan we meer pensioen opbouwen door de pensioenpremie te laten stijgen. Voor ouderen met zware beroepen is dit de belangrijke afspraak om de nieuwe mogelijkheden om eerder te stoppen te onderzoeken. Deze twee belangrijke afspraken blijven staan in het nieuwe akkoord.

Wel moet het pensioenfondsbestuur nu waarschijnlijk besluiten de opbouw te verlagen. Dat is een nadeel van dit nieuw akkoord. Voordeel is dat je, doordat het partnerpensioen nog in de opbouw zit, na je pensioen nog steeds kan kiezen hoe je dit wilt gebruiken. Voor je partner, of uitruilen tegen een hoger pensioen als je partner ook een eigen pensioen heeft naast de AOW. Het effect is, dat weten we nu zeker, dat je geen nadeel van deze continuering ondervindt.

Al met al blijft het een cao-verlenging, met een beperkte loonsverhoging, de compensatie voor de inflatie over de looptijd. Twee belangrijke stappen voorwaarts voor de verbetering pensioenopbouw en eerder stoppen voor de zware beroepen.

U kunt net als vorige keer weer digitaal stemmen, voor, tegen, of onthouding. Het is een eindbod, voor een korte periode, met kleine plusjes. Neem dat mee in de afweging. Ons advies blijft hetzelfde als de vorige keer. In het voorjaar gaan we aan de bak met de echte vernieuwing. Dan hebben we zicht op de situatie na Corona en in de bedrijven.

Klik HIER om je stem uit te brengen tot en met vrijdag 11 december. In de bijlage kan je de tekst lezen van het eindbod.

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV Vakmensen. Wij willen het liefst jou zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws. Kijk daarom op “mijncnv” op onze site: www.cnvvakmensen.nl om dit te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door.  Om je stem toch uit te brengen ga dan naar: https://bit.ly/37Dn3te

Blijf gezond!

CNV Vakmensen
Henk van Beers, bestuurder


Let even op de volgende oproep van ons bureau veilig en gezond in de bakkersector!!!

Werk je in de bakkerijsector? Doe dan de gratis Persoonlijke Gezondheidscheck!
De Persoonlijke Gezondheidscheck geeft je inzicht in je eigen gezondheid. Én het brengt in kaart of je een verhoogd risico loopt op veelvoorkomende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes of een burn-out. Een soort gezondheids-APK dus. Door de check te doen, kun je problemen in een vroeg stadium opsporen, of beter nog voorkomen. Al 1300 werknemers in de bakkerijsector deden mee.

Vraag bij je werkgever na of hij de persoonlijke gezondheidscheck aanbiedt, of meld jezelf gratis aan. Kijk voor meer informatie en hoe het werkt op:www.veiligengezond.nl/persoonlijke-gezondheidscheck
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid